Σε κάθειρξη εννέα ετών και σε απέλαση καταδικάστηκε, από δικαστήριο της Δανίας, ο Σομαλός Μοχάμεντ Γκίλι, ο οποίος επιτέθηκε και «αποπειράθηκε να σκοτώσει» τον Δανό σκιτσογράφο Κουρτ Βέστεργκαρντ, του οποίου σκίτσα για τον Μωάμεθ είχαν προκαλέσει την οργή των μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο.

Ads

Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της Δανίας, ο 29χρονος Σομαλός θα απελαθεί από τη χώρα αφού εκτίσει την ποινή του, ενώ θα του απαγορευτεί και η είσοδος στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι ο 29χρονος Σομαλός, είχε μπει, πέρυσι την Πρωτοχρονιά, μέσα στο σπίτι του σκιτσογράφου Κουρτ Βέστεργκαρντ με ένα τσεκούρι.

Πέρα από την κατηγορίες για την επίθεση στον Κουρτ Βέστεργκαρντ, ο 29χρονος Σομαλός απαλλάχθηκε από την κατηγορία απόπειρας ανθρωποκτονίας, επειδή πέταξε το τσεκούρι σε έναν αστυνομικό που έφτασε στο σπίτι του Δανού σκιτσογράφου για να τον συλλάβει. Η κατηγορία μετατράπηκε σε επίθεση κατά του αστυνομικού.

Ο Μοχάμεντ Γκίλι θα πρέπει επίσης «να καταβάλει αποζημίωση 10.000 κορωνών Δανίας (1.300 ευρώ) στον Κουρτ Βέστεργκαρντ, καθώς και τα έξοδα της δίκης».

Ads

Ο δικηγόρος του Μοχάμεντ Γκίλι, Νιλς Στράους, υπέβαλε έφεση ζητώντας, την αθώωση του Σομαλού για τις κατηγορίες της τρομοκρατίας και την αναγνώριση ελαφρυντικών για τις άλλες κατηγορίες.