Ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης, με την κατηγορία του βιασμού και της δολοφονίας, πράξεις που διαπράχθηκαν από το στρατό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό στη γειτονική Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, βρίσκεται ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας, Jean-Pierre Bemba.

Ads

Ο 48χρονος πρώην ηγέτης δήλωσε αθώος κατά την έναρξη της δίκης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το απόγευμα της Δευτέρας. Ο Bemba κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν από περίπου 1.500 στρατιώτες του Κινήματος για την Απελευθέρωση του Κονγκό του ιδίου από τον Οκτώβριο του 2002 έως το Μάρτιο του 2003.

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της διεθνούς δικαιοσύνης που ένας στρατιωτικός αρχηγός τίθενται ενώπιον της Δικαιοσύνης, στη βάση έμμεσων εγκληματικών ευθυνών για βιασμούς που διαπράχθηκαν από τους στρατιώτες του», δήλωσε αξιωματούχος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η υπόθεση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες, θα πρέπει να αποτελέσει «παράδειγμα» για εκείνους που καθοδηγούν τους στρατιώτες σε πόλεμο, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ads

Η υπεράσπιση του Bemba δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από την έναρξη της δίκης πως αναμένει να δει την «πιο άδικη δίκη στην ιστορία της διεθνούς δικαιοσύνης». Πρόσθεσε, επίσης, πως ο Bemba ουσιαστικά δεν είχε καμία εξουσία πάνω στις δυνάμεις του από τη στιγμή που διέσχισαν τα σύνορα και πως η απόλυτη ευθύνη ανήκει στον Ange-Felix Patasse, τον τότε πρόεδρο της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας, ο οποίος ζήτησε τη συνδρομή των στρατιωτών του
Bemba για να καταστείλει ένα πραξικόπημα.

Μέχρι στιγμής, 753 θύματα έχουν κληθεί να καταθέσουν στη δίκη, ενώ άλλοι 500 αναμένεται να εξεταστούν επιπλέον. Πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία της διεθνούς δικαιοσύνης που μια τόσο μεγάλη ομάδα ανθρώπων έχει κληθεί να συμμετάσχει», τόνισε η Paolina Massidda, του γραφείου υπεράσπισης θυμάτων του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.