Να αποσύρει την επίμαχη πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου της χώρας, ανάγκασαν τον πρόεδρο της Σενεγάλης, Αμπντουλαγιέ Ουαντέ, οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην καρδιά της πρωτεύουσας Ντακάρ, που οδήγησαν στον τραυματισμό 102 ανθρώπων.

Ads

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Σερίγκνε Μπάκε Ντιαγιέ δήλωσε ότι ο πρόεδρος «εισάκουσε το σενεγαλέζικο λαό, τους θρησκευτικούς ηγέτες και τους αναπτυξιακούς εταίρους» και αποφάσισε να διατηρήσει το ισχύον σύστημα, με το οποίο ένας υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από το 50% προκειμένου να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Η πρόταση του Ουαντέ ήταν να μειωθεί το ποσοστό αυτό στο 25%.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η αστυνομία είχε προσπαθήσει να διαλύσει μεγάλη διαδήλωση χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και νερό υπό πίεση. Χιλιάδες φοιτητές και άλλοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, όπου επρόκειτο να γίνει η ψήφιση του νομοσχεδίου, και εκτόξευαν πέτρες. «Ακούστε μας, είμαστε η φωνή του λαού» και «Ελευθερώστε τη Σενεγάλη» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούγονταν στη συγκέντρωση.

«Καταγράψαμε 102 τραυματίες, μεταξύ τους 13 αστυνομικοί, κατά τη χθεσινή ημέρα. Εκτός από δύο διαδηλωτές που τραυματίστηκαν από σφαίρα, οι άλλοι φέρουν ελαφρά τραύματα», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ads

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν να πυρπολούνται αυτοκίνητα ενώ σημειώθηκαν και σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και μιας μικρής ομάδας υποστηρικτών του Ουαντέ.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Αφρικανική Συνάντηση για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ο πρόεδρός της, Αλιούν Τινέ, δέχτηκε επίθεση από αγνώστους ενώ κατευθυνόταν προς τη συγκέντρωση, τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο. Ο Τινέ είχε δεχτεί απειλές κατά της ζωής του καθώς είχε ταχθεί κατά της μεταρρύθμισης του εκλογικού νόμου. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Ιμπά Σαρ, είπε ότι οι δράστες ήταν οπλισμένοι με πέτρες και ξύλα.