Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας καταθέτει σήμερα, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, για την έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης”.

Ads

Ο κ. Χριστόφιας αναμένεται να παρουσιαστεί στην αίθουσα του υπουργείου Οικονομικών, όπου ήδη από την προηγούμενη Δευτέρα πραγματοποιούνται οι ακροάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής. Κατά την κατάθεση του Προέδρου Χριστόφια θα βρίσκονται στην αίθουσα οι συγγενείς των θυμάτων με τους δικηγόρους τους και δημοσιογράφοι.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής Πολύβιου Πολυβίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αναγνώσει δήλωση, το περιεχόμενο της οποίας θα αναφέρεται στα πολιτικά και διπλωματικά δρώμενα που τον οδήγησαν στην απόφαση για κατάσχεση του φορτίου από το πλοίο «Μοντσεγκόρσκ» και την αποθήκευσή του στη ναυτική βάση.

Πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Χριστόφιας θα αναφερθεί και σε όσα προηγήθηκαν της απόφασης για συμμόρφωση με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ζητούσε από την Κύπρο να κατάσχει το απαγορευμένο υλικό, στις πιέσεις που άσκησαν ΗΠΑ και Βρετανία για την κατάσχεση του φορτίου και στην ικανοποίηση που εξέφρασαν για τους χειρισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ads

Δεδομένο θεωρείται μάλιστα ότι ο κ. Χριστόφιας θα αναφερθεί και στις πιέσεις που άσκησαν η Συρία και το Ιράν, για την επιστροφή του στρατιωτικού υλικού.