Σήμερα θα λάβει χώρα η απονομή του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης για το 2010 τη στιγμή που ο Κινέζος Λιού Σιαομπό βρίσκεται υπό κράτηση με κατηγορίες πολιτικών αδικημάτων και η Κίνα παραμένει οργισμένη με την επιλογή της Επιτροπής Νομπέλ. Ως εκ τούτου ο Λιού Σιαομπό δεν θα παραβρεθεί στην απονομή στο Όσλο για να παραλάβει το βραβείο του.

Ads

Λίγες ώρες πριν από την απονομή του βραβείου η Κίνα κλιμακώνει τη ρητορική της εναντίον της Επιτροπής του Βραβείου, ενισχύει τα μέτρα κατά των διαφωνούντων και των ξένων μέσων, ενώ τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τη Δύση που προσάγει τη χώρα σε δίκη, προσπαθώντας να επιβάλει ξένες αρχές και αξίες.

Η χώρα έχει μπλοκάρει τις ιστοσελίδες πολλών ξένων μέσων ενημέρωσης, όπως είχε συμβεί και την ημέρα ανακοίνωσης της βράβευσης. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε επανειλημμένες μάταιες απόπειρες να συνδεθεί με τις ιστοσελίδες του BBC, του CNN και του νορβηγικού τηλεοπτικού δικτύου NRK.

«Ο κινεζικός λαός και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στον κόσμο είναι αντίθετοι» με την επιλογή της επιτροπής Νομπέλ, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζιάνγκ Γιου, η οποία έχει χαρακτηρίσει «κλόουν» τα μέλη της επιτροπής. «Σήμερα στο Οσλο της Νορβηγίας θα στηθεί μία φάρσα: ‘Η Δίκη της Κίνας’», γράφει στο κύριο άρθρο της η κινεζική λαϊκή ταμπλόιντ Global Times, που ανήκει στη Λαϊκή Ημερησία.

Ads

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί με έμφαση την κατοικία του Λιου Σιαομπό, την πρεσβεία της Νορβηγίας και την Πλατεία Τιενανμέν. Η αστυνομία της Κίνας εμπόδισε ομάδα γερμανών διπλωματών να επισκεφθούν τη σύζυγο του Λιου Σιαομπό, Λιου Σια, η οποία βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Επίσης, οι κινεζικές αρχές κλιμάκωσαν τα περιοριστικά μέτρα προς τους Κινέζους ακτιβιστές. Το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα πρόβαλε τις δηλώσεις του Κινέζου εγκληματολόγου Γκάο Μινγκσουάν , σύμφωνα με τον οποίο ο Λιου «υποκίνησε τον κόσμο να ανατρέψει τη νόμιμη εξουσία της λαϊκής δικτατορίας που τελεί υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος και το σοσιαλιστικό σύστημα …αυτά τα λόγια ξεπέρασαν τα όρια της ελευθερίας του λόγου και ήταν επιζήμια για την κοινωνία…Εάν ο κινεζικός λαός ενεργήσει σύμφωνα με τις επιθυμίες του, είναι βέβαιο ότι η χώρα θα υποφέρει από πολέμους και διαμάχες, καταστρέφοντας την σημερινή ειρήνη που η Κίνα κατέκτησε με μεγάλες προσπάθειες».

H ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, ζήτησε σήμερα την απελευθέρωσή του. «Πιστεύω ότι η περίπτωσή του πρέπει να επανεξεταστεί και ο Λιού Σιαομπό πρέπει να αφεθεί αμέσως ελεύθερος», ανέφερε η κ. Πιλάι μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου. Η ίδια είχε αρνηθεί να παραλάβει εκ μέρους του το βραβείο εξηγώντας ότι η 10η Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα πρέπει να βρίσκεται στη Γενεύη για να δεχτεί υπερασπιστές των δικαιωμάτων του ανθρώπου απ΄ολο τον κόσμο.

Ο πρόεδρος της επιτροπής απονομής των Νομπέλ, Θόρμπιορν Γιάγκλαντ δήλωσε ότι η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης του 2010 στον Κινέζο διαφωνούντα δεν σημαίνει καθ’ ουδένα τρόπο μια προσπάθεια της Δύσης να επιβάλει τις αξίες της στην Κίνα. Από τις 50 χώρες που έχουν κληθεί στην τελετή απονομής, σχεδόν το ένα τρίο αποφάσισε να μην παραβρεθεί, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν, ύστερα από πιέσεις της Κίνας.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν εκ νέου από την Κίνα να απελευθερώσει τον διαφωνούντα Λιου Σιαομπό, στον οποίο θα απονεμηθεί. «Τιμώντας τον Λιου Σιαομπό με το Νόμπελ Ειρήνης, η επιτροπή Νόμπελ πήρε μια θαρραλέα απόφαση με δεδομένη την αυξανόμενη πολιτική επιρροή της Κίνας στον κόσμο», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις.

«Εκτός από την απελευθέρωση του Λιου Σιαομπό, ζητάμε από την κυβέρνηση της Κίνας να αποδείξει με τις πράξεις της ότι σέβεται τα δικαιώματα όπως προβλέπονται από τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και από την κινεζική νομοθεσία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ανάμεσα σε άλλες οργανώσεις η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κίνα, και η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Λιου Σιαομπό, 54 ετών, κορυφαία φυσιογνωμία του κινήματος της Πλατείας Τιενανμέν για τη δημοκρατία το 1989 και συντάκτης μαζί με άλλους διαφωνούντες της Χάρτας 08 για τον εκδημοκρατισμό της Κίνας, καταδικάσθηκε τα Χριστούγεννα του 2009 σε φυλάκιση 11 ετών για ανατρεπτική δράση. Στην τελετή δε θα εκπροσωπηθεί από κανέναν ενώ κείμενό του θα διαβαστεί από την ηθοποιό Λιβ Ούλμαν.