Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανάρτηση στο ίντερνετ φωτογραφιών μίας Ισραηλινής στρατιωτίνας δίπλα σε Παλαιστίνιους κρατούμενους με δεμένα μάτια και χέρια. Η πρώην στρατιωτίνα Eden Abergil δημοσίευσε τις φωτογραφίες στη σελίδα της στο Facebook υπό τον τίτλο «Στρατός – η καλύτερη περίοδος της ζωής μου» και στη συνέχεια αυτές προβλήθηκαν από το κρατικό δίκτυο τηλεόρασης.

Ads

Η ίδια, σε μία ισραηλινή βάση, ποζάρει χαμογελαστή δίπλα στους κρατούμενους. Ενδεικτικά, στην παραπάνω φωτογραφία, φίλοι της στο facebook αλλά και η ίδια σχολιάζουν:

Adi Tal: «Είσαι πολύ σέξι…»
Eden Abergil: «Ναι το ξέρω… τι μέρα κι αυτή, κοίτα πως ολοκληρώνει τη φωτογραφία μου, αναρωτιέμαι αν έχει facebook! Πρέπει να τον κάνω tag! Lol»
Shani Cohen: «Τρελή… αναρωτιέμαι ποιος είναι ο φωτογράφος»

Τις φωτογραφίες ανακάλυψε μία ομάδα μπλόγκερς, οι οποίοι τις έκαναν ευρύτερα γνωστές. Αργά το βράδυ της Δευτέρας αφαιρέθηκαν από την ιστοσελίδα.

Ads

Σε ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός καταδικάζει «την επονείδιστη συμπεριφορά της οπλίτου», τονίζοντας ωστόσο πως αυτή έχει περαιώσει την στρατιωτική της θητεία από πέρυσι. Ο διευθυντής της ισραηλινής επιτροπής κατά των βασανιστηρίων Γισάι Μενουχίμ καυτηρίασε τη συμπεριφορά της Abergil, τονίζοντας πως «αντανακλά τη στάση που έχει επικρατήσει για την αντιμετώπιση των Παλαιστινίων ως αντικειμένων και όχι ως ανθρώπινων όντων».

«Δεν μίλησα με τους Παλαιστίνιους, τους έδωσαν να πιουν και να φάνε και δεν τους είπα ότι φωτογραφίζονται… Φωτογραφήθηκαν καθώς έφθανα στη βάση μου, ήμασταν ευχαριστημένοι, θέλαμε να δείξουμε σε φίλους φωτογραφίες για την εμπειρία μας στον στρατό», δήλωσε η Abergil.

«Δεν φανταζόμουν ότι όλα αυτά θα προκαλούσαν προβλήματα. Τα μέσα ενημέρωσης δεν με αφήνουν σε ησυχία, τη στιγμή που δεν ζητούν ποτέ από συλληφθέντες την άδεια για να τους φιλμάρουν… Ζητώ συγγνώμη από τους ανθρώπους που αισθάνονται ότι τους προσέβαλα… αλλά η ενέργειά μου ήταν αθώα και καλοπροαίρετη. Οι εικόνες αυτές δεν είχαν κανέναν πολιτικό νόημα… σε κάθε περίπτωση πάντα θα βρίσκουν κάτι να λένε για το Μεγάλο Ισραήλ, δεν είμαστε λαός με πολλούς φίλους. Θα μας επιτίθενται με το παραμικρό», πρόσθεσε.