Στη σύλληψη 10 ατόμων προέβησαν οι αμερικανικές αρχές, με την κατηγορία ότι διεξήγαγαν κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας τα τελευταία 20 χρόνια. Για τον ίδιο λόγο, καταζητείται και ένα ενδέκατο άτομο. Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, εννέα από τους κατηγορούμενους επίσης αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συνωμοσία με στόχο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Στις κατηγορίες δεν περιλαμβάνονται αδικήματα όπως η υποκλοπή απόρρητων εγγράφων.

Ads

Οι συλλήψεις των υπόπτων πραγματοποιήθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Μονκλέρ, στο Νιου Τζέρσεϊ, στο Γιόνκερς της Νέας Υόρκης, στην Αλεξάντρια στη Βιρτζίνια, στη Βοστώνη και στη Νέα Υόρκη. Καθένας από τους κατηγορούμενους αντιμετωπίζει ποινές πενταετούς φυλάκισης για παράνομη δράση ως πράκτορας άλλης κυβέρνησης και επιπλέον 20ετή κάθειρξη για ξέπλυμα χρήματος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τμήμα της αποστολής των «Ρώσων κατασκόπων» ήταν να ζουν ως παντρεμένα ζευγάρια στις ΗΠΑ, κάνοντας μέχρι και παιδιά, τα οποία δεν γνώριζαν την πραγματική ταυτότητα των γονιών τους. Η δράση τους φαίνεται σαν βγαλμένη από μυθιστόρημα: Ένας κατάσκοπος φέρεται να αντάλλαξε τη τσάντα του με έναν Ρώσο αξιωματούχο, ο οποίος κρατούσε την ίδια τσάντα, καθώς περνούσαν ο ένας δίπλα στον άλλο στις σκάλες ενός σιδηροδρομικού σταθμού. Άλλοι κατάσκοποι φέρεται να έγραφαν μηνύματα με αόρατη μελάνη ή να έστελναν κρυπτογραφημένα μηνύματα στα βραχέα.

Όπως υποστηρίζεται, πρόκειται για ένα σχέδιο της ρωσικής κυβέρνησης, το οποίο οι αμερικανικές αρχές αποκαλούν «Illegals Program» -μια προσπάθεια των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών να εγκαταστήσουν κατασκόπους στις ΗΠΑ, προκειμένου να συγκεντρώνουν πληροφορίες και να εισχωρούν σε κυβερνητικούς κύκλους λήψης αποφάσεων. Το πρόγραμμα αυτό φέρεται να έχει τεθεί σε εφαρμογή και σε άλλες χώρες.

Ads

H σύλληψη πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις μέρες μετά από συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα με τον ομόλογό του, Νμίτρι Μεντβέντεφ, η οποία είχε αντικείμενο θέματα εξωτερικής πολιτικής και εμπορίου.