Νομοσχέδιο το οποίο απαγορεύει την ενημέρωση ανηλίκων για την ομοφυλοφιλία εγκρίθηκε ομόφωνα την Τρίτη από τη ρωσική Κάτω Βουλή, με ψήφους 436 υπέρ και κανέναν κατά, με μία αποχή.

Ads

 
Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων επιχείρησαν να διοργανώσουν μια «πορεία φιλιού» στην Κόκκινη Πλατεία, ωστόσο δέχτηκαν την επίθεση από εκκλησιαστικές ομάδες και πολιτικές ομάδες που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο. Πάνω από 20 ακτιβιστές συνελήφθησαν.
 
Το νομοσχέδιο απαγορεύει την «προπαγάνδιση των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων» πρέπει να εγκριθεί και από την Άνω Βουλή και να υπογραφεί από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλάντιμιρ Πούτιν.
 
Με ψήφους 308 εναντίον 2, η Δούμα ενέκρινε την Τρίτη και το νομοσχέδιο που προβλέπει ποινή φυλάκισης έως τρία έτη σε περίπτωση «προσβολής των θρησκευτικών αισθημάτων». Το νομοσχέδιο δημιουργήθηκε μετά το περιστατικό με τις Pussy Riot και την «πανκ προσευχή».
 
Η Ρωσία αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1993, ωστόσο το ρεύμα ενάντια στους ομοφυλόφιλους παραμένει ισχυρό. Μάλιστα, εκφράζονται σκέψεις να απαγορευθεί σε πολίτες χωρών που έχουν επιτρέψει το γάμο ζευγαριών του ιδίου φύλου να υιοθετούν παιδιά από τη Ρωσία.