Ads

Το πυρηνικό κέντρο του Σαρόβ πλησιάζουν οι φλόγες, σύμφωνα με το υπουργέιο Εκτάκτων Αναγκών. Το πυρηνικό κέντρο βρίκσεται 500 χλμ μακριά από την πρωτεύουσα της χώρας και «η εστία της φωτιάς που εμφανίσθηκε εδώ και δύο ημέρες στην ανατολική πλευρά του φυσικού καταφυγίου, όπου κεραυνός έπεσε σε πεύκα, έχει κερδίσει έδαφος και αποτελεί κίνδυνο σε κάποιο βαθμό» ανακοίνωσε το υπουργείο σήμερα.

Περίπου 3.400 πυροσβέστες βρίσκονται στην περιοχή γύρω από το Σαρόβ, μια πόλη της περιοχής Nizhny Novgorod η οποία έχει πληγεί σημαντικά από τις πυρκαγιές.

Πάντως, χθες το βράδυ σημειώθηκε ισχυρή βροχόπτωση στη Μόσχα, ανακουφίζοντας τους κατοίκους της πρωτεύουσας που υπέφεραν από την εξαιρετικά βεβαρυμένη ατμόσφαιρα. Σήμερα, η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, αν και δεν λείπει η μυρωδιά καμένου.

Χθες, ο Ρώσος πρόεδρος ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε τρεις από τις επτά περιφέρειες που πλήττονται από τις δασικές πυρκαγιές. Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι οι πυρκαγιές κατέστρεψαν το έν τέταρτο της σοδειάς των σιτηρών της Ρωσίας.

Ads

Χθες συνέχισαν να φλέγονται περί τα 800.000 στρέμματα, κυρίως γύρω από την πυρηνική εγκατάσταση του Σαρόβ. Η ρωσική κυβέρνηση έχει κάνει τον απολογισμό των 8.000.000 στρεμμάτων που κάηκαν κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων και της κατακόρυφης πτώσης της συγκομιδής εξαιτίας του καύσωνα, δεν έχει όμως ακόμη κάνει τον απολογισμό των συνεπειών του καύσωνα, ο οποίος μόνο στην περιοχή της Μόσχας προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, τα νοσοκομεία της Μόσχας φέρονται να έχουν λάβει προφορική κυβερνητική εντολή να μην αναγράφουν πλέον τον όρο «θερμοπληξία» ως αιτία θανάτου. Η υπηρεσία Υγείας της Μόσχας επικρίθηκε πριν από λίγες ημέρες από το υπουργείο Υγείας, διότι ανακοίνωσε ότι οι θάνατοι στην περιοχή της ρωσικής πρωτεύουσας διπλασιάσθηκαν εξαιτίας της ζέστης και των καπνών που έπνιξαν την περιοχή.

Σύμφωνα πάντως με τους μετερεωλόγους, ο καύσωνας δεν αναμένεται να υποχωρήσει ακόμα, με τις θερμοκραασίες να εξακολουθούν να βρίσκονται πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Κερδοσκοπική η αύξηση των τιμών

Η αύξηση των τιμών των σιτηρών στη Ρωσία είναι απλώς κερδοσκοπική, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής αντιμονοπωλιακή υπηρεσίας (FAS). “Ολα αυτά έχουν ένα χαρακτήρα κερδοσκοπικό” στην εσωτερική αγορά, δήλωσε ο Ιγκόρ Αρτεμίεφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Itar-Tass, σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν. Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι οι πιο απαισιόδοξες «εκτιμήσεις για τη σοδειά των σιτηρών στη Ρωσία είναι σωστές, δόξα τω Θεώ, έχουν δημιουργηθεί εγκαίρως αποθέματα και αυτό μας επιτρέπει να καλύπτουμε σήμερα όλες τις ανάγκες”, δήλωσε.