Την 1η Οκτωβρίου θα αποφασίσει η Ρωσία αν θα παρατείνει την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών, λόγω της καταστροφής της σοδειάς από την ξυρασία και τις πυρκαγιές, πέρα από την 31η Δεκεμβρίου που αρχικά είχε δηλώσει. Υπενθυμίζεται ότι η παύση εξαγωγών της Ρωσίας ξεκινάει από αύριο. «Μετά την 1η Οκτωβρίου θα μπορέσουμε να συζητήσουμε πώς θα δράσουμε μετά το Δεκέμβριο», δήλωσε ο Βίκτορ Ζουμπκόφ πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.

Ads

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας η Ρωσία μπορεί να μην έχει σιτηρά από τη φετινή σοδειά για να εξάγει, ακόμα κι το 2011 αν αρθεί το εμπάργκο εξαγωγών.

Υπενθυμίζεται ότι την απόφαση της Ρωσίας για απαγόρευση εξαγωγής των σιτηρών ακολούθησαν κερδοσκοπικά παιχνίδια στο αγορά τροφίμων που ανέβασαν την τιμή των σιτηρών.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η μάχη με τις πυρκαγιές που μαίνονται, ενώ καθησυχαστικές εμφανίζονται οι αρχές για την φωτιά που μαίνεται κοντά στο ρωσικό πυρηνικό κέντρο του Σαρώφ (500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας).

Ads

Ο διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom Σεργκέι Κιριένκο δήλωσε ότι η κατάσταση δεν είναι πλέον κρίσιμη. «Μπορούμε σήμερα να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει πυρηνικός κίνδυνος, απειλή ραδιενέργειας, ούτε καν οικολογική απειλή στην περιοχή του Σαρώφ», δήλωσε ο Κιριένκο, σημειώνοντας ωστόσο ότι «για όσο διάστημα η φωτιά δεν σβήνει, ο κίνδυνος θα παραμένει για το Σαρώφ». Σημειώνεται ότι η φωτιά στο Σαρόφ δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο.

Οι ρωσικές αρχές έχουν δηλώσει ότι απομάκρυναν από το Σαρώφ όλα τα ραδιενεργά και εκρηκτικά υλικά, ενώ λίγες ημέρες αργότερα διαβεβαίωσαν ότι ο κίνδυνος είχε περάσει και οι εγκαταστάσεις λειτουργούσαν κανονικά.