Αμερικανική βοήθεια υποσχέθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέτνεφ για την καταπολέμηση των πυρκαγιών που μαίνονται στη Ρωσία. Για απόκρυψη των θυμάτων από τον καύσωνα κατηγορεί ο Τύπος τη Ρωσική Κυβέρνηση.

Ads

«Οι ΗΠΑ απαντούν στην έκκληση της Ρωσίας για τεχνική βοήθεια προκειμένου να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές», αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που ακολούθησε την τηλεφωνική επικοινωνία των Ομπάμα και Μεντβέντεφ.

Κριτική του ρωσικού Τύπου στην Κυβέρνηση

Για «επικίνδυνη διαχείριση» της κρίσης που έχει προκαλέσει ο καύσωνας κάνει λόγο το μεγαλύτερο μέρος των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, ενώ υπάρχουν και κατηγορίες για απόκρυψη, από τη Ρωσική Κυβέρνηση, των θανάτων από των καύσωνα.

Ads

Η εφημερίδα Tvoi Den αναφέρει σε σημερινό της φύλλο ότι το Τμήμα Υγείας της Μόσχας απαγόρευσε στους γιατρούς να διαγνώσκουν «θερμοπληξία» για να απαλύνουν «τα στατιστικά των θανάτων που συνδέονται με τον καύσωνα». Μάλιστα πολλοί γιατροί, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, όταν ερωτήθηκαν από το πρακτορείο Interfax επιβεβαίωσαν αυτή την πληροφορία.

«Μας εξήγησαν ότι τα στατιστικά στοιχεία για τη θερμοπληξία στη Μόσχα ξεπερνούν κάθε όριο», δήλωσε ένας γιατρός. «Υπήρξε προφορική διαταγή. Ακόμα κι αν η θερμοκρασία πέσει, η εντολή ισχύει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου». «Δεν υπάρχει τέτοια εντολή», δηλώνει από τη μεριά της μία υπεύθυνη του Τμήματος Υγείας της Μόσχας όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, αν και η υπηρεσία αρνήθηκε να δώσει τα στατιστικά στοιχεία για τους θανάτους που καταγράφηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας ο Αντρέι Σελτσόφσκι επικεφαλής του Τμήματος Υγείας είχε παραδεχθεί την αύξηση της θνησιμότητας τουλάχιστον κατά 2 φορές, προκαλώντας την αντίδραση του Υπουργείου, το οποίο ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία για τον Ιούλιο του 2010 δεν θα είναι διαθέσιμα παρά μετά τις 20 Αυγούστου.

Τον Αντρέι Σελτσόφσκι επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία που φέρεται να έχει στα χέρια του το Γαλλικό Πρακτορείο από τις υπηρεσίες της Μόσχας και τα οποία αναφέρεται ότι ο αριθμός των θανάτων στην πόλη αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 50% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και έφτασε περίπου τους 5.000.