Στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα εντοπίστηκε ρωγμή, ενώ όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Tepco που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια χύνεται στη θάλασσα. Η ραδιενέργεια, σύμφωνα με την εταιρία, μετρήθηκε στα 1.000 μιλισίβερτ την ώρα. Απαισιόδοξος εμφανίζεται ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας της Ιαπωνίας.

Ads

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η Tepco προσανατολίζεται να αρχίσει την έγχυση τσιμέντου στη ρωγμή για να σταματήσει τη διαρροή.Εξαιρετικά απαισιόδοξος εμφανίζεται ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η κρίση στη Φουκουσίμα είναι «πολύ σοβαρή» και εκτίμησε ότι θα αργήσει πολύ να λήξει. «Αν θέλω να φθάσω στο σημείο να μπορώ να πω ότι όλα είναι ξανά φυσιολογικά, τότε πρέπει να σας πω ότι αυτό θα αργήσει αρκετά» τόνισε.

«Με τα επίπεδα ραδιενέργειας να αυξάνονται στη θάλασσα κοντά στο εργοστάσιο προσπαθήσαμε να επιβεβαιώσουμε τους λόγους και στο πλαίσιο αυτό προχωρήσαμε σε ανάλυση δειγμάτων τόσο από το νερό στο αυλάκι, όσο και από τη θάλασσα κοντά στο εργοστάσιο. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε σίγουροι μέχρι να μελετήσουμε τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Χιντέχικο Νισιγιάμα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα στείλει δύο εμπειρογνώμονες στην Ιαπωνία για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αντιδραστήρες στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Οι δύο εμπειρογνώμονες θα συναντηθούν με ιάπωνες αξιωματούχους αρμόδιους για θέματα πυρηνικής ενέργειας από τις 4 Απριλίου και μετά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΙΑΕΑ. «Στόχος αυτής της επίσκεψης είναι η ανταλλαγή απόψεων με τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες της Ιαπωνίας και η συλλογή πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση των αντιδραστήρων στο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται και τα μελλοντικά σχέδια για να μετριαστούν οι επιπτώσεις του ατυχήματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ads

Από την πλευρά της, η διαχειρίστρια εταιρεία ομολογεί την αδυναμία της να ελέγξει την κατάσταση στους 4 από τους 6 αντιδραστήρες στους οποίους το σύστημα ψύξης δεν λειτουργεί, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι κάποιοι από τους πυρήνες μπορεί να βρίσκονται ήδη σε φάση τήξης.

Έντονη ανησυχία εξακολουθούν να προκαλούν οι μετρήσεις ραδιενέργειας στο συγκρότημα της Φουκουσίμα, καθώς ποσοστά ιωδίου-131 περίπου 10.000 φορές πάνω από το κανονικό εντοπίστηκαν στο υπέδαφος μέσα στο πυρηνικό εργοστάσιο. Η μέτρηση έγινε σε βάθος 15 μέτρων κοντά στον πυρηνικό αντιδραστήρα 1. Επιπλέον, αποδεικνύεται ανεπαρκής η ακτίνα εκκένωσης των 20 χιλιομέτρων αφού καταγράφονται υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας στο έδαφος και τα φυτά της περιοχής.

Στο μεταξύ έντονες είναι οι επικρίσεις που δέχεται η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου, με την Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας να απευθύνει έκκληση στην Tepco να επανεξετάσει τις πρόσφατες μετρήσεις της, λέγοντας ότι είναι πολύ υψηλές. Υπάρχουν φόβοι για λάθη στην ανάλυση ισοτόπων, άφησε να εννοηθεί ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας, τονίζοντας ότι θα περιμένουν τις νέες μετρήσεις.

Στην Ιαπωνία για σειρά συναντήσεων με ιάπωνες αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και οι επικεφαλής της TEPCO, θα μεταβεί και ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού General Electric, Τζεφ Ίμελτ. Σημειώνεται ότι οι αντιδραστήρες που χρησιμοποιούνται στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα σχεδιάστηκαν από μηχανικούς της General Electric. Η γαλλίδα επικεφαλής της εταιρείας Areva, Αν Λοβερζόν, που κατασκεύασε τους αντιδραστήρες, βρίσκεται ήδη στην Ιαπωνία, από όπου την Πέμπτη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να στείλει προσωπικό που θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα.

Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση εντοπισμού αγνοουμένων κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας, με 16.441 ανθρώπους να αγνοούνται. Οι σοροί εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κοντά στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα μπορεί και να μην περισυλλεγούν ποτέ, καθώς τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή είναι αρκετά υψηλά.

Για πρώτη φορά σε τρεις εβδομάδες επισκέφτηκε την περιοχή της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας που επλήγη από το καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναότο Καν. Ο τελευταίος, έφτασε με ελικόπτερο από το Τόκιο στο μικρό λιμάνι Ρικουζετακάτα (περιφέρεια της Ιουάτε) που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Περίπου 1.000 κάτοικοι της πόλης έχασαν τη ζωή τους και 1.300 αγνοούνται.