Η πιθανότητα για νέα ύφεση στην αμερικανική οικονομία είναι υψηλότερη στο 40%, αναφέρει ο αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, που έγινε ευρέως γνωστός για την πρόβλεψη της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Προβλέπει επίσης ότι η ανάπτυξη θα βρεθεί κάτω από το 1% το γ’ τρίμηνο του έτους.

Ads

«Όλοι οι ευνοϊκοί παράγοντες του πρώτου εξαμήνου του έτους μετατρέπονται σε εμπόδια στο δεύτερο εξάμηνο», σημειώνει αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στο πακέτο στήριξης των 814 δισ. δολαρίων που λήγει, το πρόγραμμα απόσυρσης αυτοκινήτων και τις φορολογικές ελαφρύνσεις για την αγορά πρώτης κατοικίας.

«Με την ανάπτυξη στον πολύ χαμηλό ρυθμό κάτω του 1%, οι χρηματαγορές μπορεί να διορθώσουν απότομα, τα πιστωτικά και διατραπεζικά spreads να διευρυνθούν, ενώ η διάθεση ανάληψης κινδύνων σε παγκόσμιο επίπεδο μειώνεται ραγδαία. Συνεπώς η αρνητική αλληλεπίδραση μεταξύ της πραγματικής οικονομίας και των τιμών των τίτλων υψηλού ρίσκου μπορεί εύκολα να οδηγήσει την οικονομία και επίσημα σε ‘διπλό πυθμένα’», τονίζει.

Ο κ. Ρουμπινί εκτιμά ως καλύτερο σενάριο «μια ανεμική οικονομία τύπου U για πολλά χρόνια δεδομένης της ανάγκης απομόχλευσης» των νοικοκυριών, των κυβερνήσεων και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ads

Παράλληλα, ο διευθυντής για το Κάνσας της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, της Fed, ο Τόμας Χένιγκ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στον δρόμο μιας «ασθενούς ανάκαμψης» της οικονομίας τους και πως «θα ήταν δε παράλογο να ελπίσει κανένας κάτι διαφορετικό».

«Υπάρχει μία συνεχής ‘ροή πληροφοριών, καλών και κακών, εμείς θα πρέπει να αναζητούμε την τάση», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, που παρενέβη μετά από μία πληθώρα δημοσιευμένων αρνητικών πληροφοριών για την αμερικανική οικονομία στο σύνολο της. Πάντως, η FED δεν έχει σταματήσει να υπενθυμίζει ότι η ύφεση που προκάλεσε η ‘φούσκα’ στα ακίνητα το 2007 υπήρξε τόσο μεγάλη και βαθιά, ώστε η ανάκαμψη που επιχειρείται «θα είναι πολύ επώδυνη, όσο και άτονη».