Σε «μη βιώσιμη δημοσιονομική τροχιά» βρίσκονται οι ΗΠΑ σύμφωνα τον αμερικανό οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος ωστόσο σε άρθρο του στους Financial Times, αναγνωρίζει ότι η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης απέτρεψε την παράταση της ύφεσης.

Ads

Ο Ρουμπινί αναφέρει πως οι ΗΠΑ παραμένουν σε «μη βιώσιμη δημοσιονομική τροχιά». «Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει πλήγμα στο δημοσιονομικό σκέλος. Αφορμή θα μπορούσε να είναι μια κρίση αναχρηματοδότησης χρέους σε κάποια αμερικανική πολιτεία», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον Ρουμπινί τα νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που αναμένεται να ανακοινώσει η Fed την προσεχή Τετάρτη δεν θα επηρεάσουν ουσιαστικά την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2011, οπότε, «το βάρος πέφτει στη δημοσιονομική πολιτική για να αποτρέψει μια ενδεχόμενη διπλή ύφεση».

Εν τω μεταξύ, ελαφρά αύξηση παρουσίασε ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2010. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2% το Γ’ τρίμηνο του έτους.

Ads

Σημειώνεται ότι πρόκείται για το πέμπτο κατά σειρά τρίμηνο που η αμερικανική οικονομία εμφανίζει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, μετά την επίσημη λήξη της ύφεσης τον Ιούνιο του 2009. Στη διάρκεια του Β’ τριμήνου το αμερικανικό ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 1,7%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων απαιτείται ρυθμός ανάπτυξης τουλάχιστον 3,5%, στηριζόμενος σε ισχυρή εγχώρια ζήτηση και εξαγωγές, ώστε να μειωθεί η ανεργία, που αποτελεί και το μεγάλο αγκάθι αυτή τη χρονική στιγμή για τον Μπαράκ Ομπάμα.