Η πολιτική του Παρισιού απέναντι στους Ρομά «αμαυρώνει την εικόνα της Γαλλίας» και είναι «αντίθετη στη γαλλική παράδοση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο ρουμάνος υφυπουργός Αλληλεγγύης Βαλεντίν Μοτσάνου, υπεύθυνος για το ζήτημα των Ρομά.

Ads

«Εχω την εντύπωση ότι στιγματίζουν μια ομάδα στο σύνολό της. Αυτό είναι αντίθετο με τη γαλλική παράδοση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό αμαυρώνει την εικόνα της Γαλλίας», δήλωσε ο Βαλεντίν Μοτσάνου σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien.

Επιπλέον, ο Μοτσάνου δήλωσε σοκαρισμένος για συγκεκριμένες περιπτώσεις διάκρισης σε βάρος των Ρομά, όπως για παράδειγμα ενός εμπόρου που δεν επιτρέπει σε Ρομά να μπουν στο κατάστημά του.

Υπενθυμίζεται ότι χτες η Γαλλία απέλασε στο Βουκουρέστη 86 Ρομά, ενώ σήμερα άλλοι 139 Ρομά απελάθηκαν. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης της Γαλλίας, Ερίκ Μπεσόν, το αεροπλάνο που μεταφέρει του Ρομά κατευθύνεται προς την Τιμισοάρα της Ρουμανίας. Οι 139 Ρομά έφτασαν στο Γαλλικό αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού συνοδεία αστυνομικών και δεν τους δώθηκε το δικαίωμα να μιλήσουν στους δημοσιογράφους.

Ads