«Μετρήσιμες» συγκεντρώσεις ραδιενεργού ιωδίου-131 και καισίου-137 εντόπισαν ιάπωνες επιστήμονες σε δείγματα θαλασσινού νερού που ελήφθησαν 30 χιλιόμετρα (18,6 μίλια) από τις ακτές, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Εν τω μεταξύ, στους 27.000 ανέρχονται πλέον οι νεκροί και αγνοούμενοι από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, στην «πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία από το 1923».

Ads

«Οι συγκεντρώσεις ιωδίου ήταν ίσες ή μεγαλύτερες από τα ιαπωνικά ρυθμιστικά όρια, ενώ τα επίπεδα καισίου ήταν πολύ χαμηλότερα από αυτά τα όρια», δήλωσε η ΙΑΕΑ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι ιαπωνικές αρχές έδωσαν στην ΙΑΕΑ στοιχεία για τα δείγματα που συλλέχθηκαν στις 22-23 Μαρτίου, μετά την ανίχνευση ιωδίου και καισίου στο νερό κοντά στην κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Φουκουσίμα Νταίτσι. «Το εργαστήριο Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της ΙΑΕΑ στο Μονακό έλαβε τα δείγματα αυτά για περαιτέρω εξέταση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ραδιενεργό καίσιο 1,8 φορά υψηλότερο από το κανονικό επίπεδο βρέθηκε και σε ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό που καλλιεργείται σε ένα ερευνητικό κέντρο στο Τόκιο, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο την κυβέρνηση του Τόκιο. Είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύτηκε ραδιενέργεια σε φυτό που καλλιεργείται στην πρωτεύουσα, 240 χιλιόμετρα (150 μίλια), νότια της μονάδας.

Ads

Παράλληλα, δύο εργάτες από τους περίπου 50 που παραμένουν στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, στο οποίο συνεχίζονται τα προβλήματα ψύξης στους τρεις αντιδραστήρες, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα έκθεσης σε υψηλή ποσότητα ραδιενέργειας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τρεις εργάτες προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν το σύστημα ψύξης στον αντιδραστήρα 3 όταν ήρθαν σε επαφή με ραδιενεργό νερό και εκτέθηκαν σε 170-180 mSv (μιλισιβέρτ) ραδιενέργειας όταν η μέγιστη επιτρεπόμενη δόση για τους εργαζόμενους στο πυρηνικό εργοστάσιο είναι 250 mSv. Εκπρόσωπος της εταιρείας που διαχειρίζεται το εργοστάσιο διευκρίνισε ότι αν και οι εργάτες φορούσαν προστατευτικές στολές, το νερό πέρασε μέσα από αυτές βρέχοντας τα πόδια τους και δύο από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Εν τω μεταξύ, στους 27.000 ανέρχονται πλέον οι νεκροί και αγνοούμενοι από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δημοσιεύτηκε 9.811 θάνατοι έχουν καταγραφεί και 17.541 άνθρωποι έχουν επισήμως κηρυχθεί αγνοούμενοι. Ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί. Εξάλλου 2.779 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι άστεγοι.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, πρόκειται για την πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία από το 1923, όταν ένας σεισμός είχε προκαλέσει περισσότερους από 142.000 νεκρούς.

Διαβάστε επίσης: Φόβος από τη μόλυνση του νερού στο Τόκιο