Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι επεδίωξε σήμερα να ρίξει τους τόνους, ύστερα από την ένταση που δημιουργήθηκε όταν την περασμένη Κυριακή το βράδυ λιβυκή ακταιωρός άνοιξε πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον ιταλικού αλιευτικού σκάφους κοντά στις ακτές της Λιβύης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σκάφος της Λιβύης που άνοιξε πυρ κατά του ιταλικού, είναι ένα από τα έξι πλοία που δώρισε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην λιβυκή κυβέρνηση.

Ads

«Αυτό που συνέβη δεν έπρεπε να έχει συμβεί και η Λιβύη εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός. Εγώ από την πλευρά μου ζήτησα τη διενέργεια έρευνας, αλλά έχω την εντύπωση ότι πέρασαν το αλιευτικό για σκάφος λαθρομεταναστών», είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλιάς,

Ο κ. Μαρόνι υπογράμμισε ότι η έρευνα που θα διεξαγάγει από κοινού το υπουργείο του με την εισαγγελία της Σικελίας, αλλά και αυτή της Τρίπολης της Λιβύης, θα ρίξει φως «στο τι πραγματικά συνέβη». «Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα σοβαρό περιστατικό, αλλά είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και ότι πρέπει να μελετήσουμε τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε προκειμένου να μην επαναληφθεί», διαβεβαίωσε ο Ιταλός υπουργός.

Το αλιευτικό σκάφος «Ariete», που είχε αποπλεύσει από το Τράπανι, στη Σικελία, με δεκαμελές πλήρωμα, δέχθηκε πυρά καθώς βρισκόταν περίπου 30 μίλια από τις λιβυκές ακτές, το βράδυ της Κυριακής. Από τα πυρά δεν τραυματίστηκε κανένα μέλος του πληρώματος. Μάλιστα στο λιβυκό περιπολικό επέβαινε και ένας Ιταλός αξιωματούχος, ως παρατηρητής, στο πλαίσιο της συνεργασίας ανάμεσα στη Ρώμη και την Τρίπολη για να αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Ads

Σύσσωμος ο ιταλικός Τύπος είχε στο πρωτοσέλιδό του χθες το περιστατικό. Άλλωστε το γεγονός ότι το λιβυκό σκάφος από το οποίο ερίφθησαν οι βολές κατά του ιταλικού είναι ένα από τα έξι πλοία που δώρισε πρόσφατα στην κυβέρνηση της Τρίπολης ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «για να βοηθήσει τους Λίβυους» στην προσπάθεια ανακοπής του κύματος παράνομων μεταναστών που φεύγουν από τις αφρικανικές ακτές με προορισμό την Ιταλία.