Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν τόνισε σε συνέντευξη στο δανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2 χθες το βράδυ πως αναμένει να ενταθούν οι μάχες στο Αφγανιστάν, ανάμεσα στην πολυεθνή δύναμη ασφαλείας και τους Ταλιμπάν. «Συμμερίζομαι την άποψη των αμερικανών στρατιωτικών υπευθύνων όσον αφορά την εντατικοποίηση των μαχών στις επόμενες εβδομάδες και μήνες», τόνισε.

Ads

«Είμαστε τώρα σε μία φάση πολύ αποφασιστική. Έχουν αποσταλεί επιπλέον αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν, όπου πλήττουμε τα προπύργια των Ταλιμπάν, όπερ μεταφράζεται σε περισσότερες μάχες και δυστυχώς σε περισσότερες απώλειες», πρόσθεσε ο Ράσμουσεν. Η κλιμάκωση των μαχών «αποτελεί τμήμα της στρατηγικής» της διεθνούς δύναμης για να απωθήσουν τους Ταλιμπάν από τα προπύργια «που κατείχαν έως σήμερα στις επαρχίες Χελμάντ και Κανταχάρ» στο νότο, κάτι που «είναι αναγκαίο για να μπορέσουμε να μεταβιβάσουμε την ευθύνη της ασφάλειας στους Αφγανούς», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ρασμούσεν ο υπάρχον αριθμός των δυνάμεων στο πεδίο της μάχης (120.000) είναι επαρκής για να εξοντωθούν οι θύλακοι αντίστασης των Ταλιμπάν. «Οι Ταλιμπάν δεν έχουν καμία τύχη να κερδίσουν σε στρατιωτικό επίπεδο», τόνισε.

Ωστόσο, ο Ράσμουσεν δήλωσε πως «δεν υπάρχει μόνο η στρατιωτική λύση στο Αφγανιστάν», παρατηρώντας πως «εάν η χώρα είναι σταθερή όταν θα αποχωρήσουμε, θα πρέπει να οικοδομηθεί μία βιώσιμη κοινωνία τόσο στο επίπεδο της εκπαίδευσης, όσο της υγείας και της οικονομίας». Μολονότι χαιρέτισε την ημερομηνία που έθεσε η διεθνής κοινότητα για την μεταβίβαση της ευθύνης της ασφάλειας στους Αφγανούς έως τα τελη του 2014, ο Ράσμουσεν τόνισε πως «μία πλήρης αποχώρηση των ξένων δυνάμεων μετά τη μεταβίβαση», «θα σήμαινε μία επιστροφή των Ταλιμπάν. Τότε όλες αυτές οι προσπάθειές μας θα απέβαιναν μάταιες». «Κατανοώ τις πολιτικές πιέσεις και τον πειρασμό πολλών χωρών να καθορίσουν μία ημερομηνία αποχώρησης. Όμως θα πρέπει να παραμείνουμε και να τελειώσουμε τη δουλειά μας για να μην αφήσουμε το πεδίο ελεύθερο για την επιστροφή των Ταλιμπάν», δήλωσε εμφατικά ο Ράσμουσεν.

Ads

Νεκροί 8 στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

Οκτώ στρατιώτες της δύναμης της ISAF έχασαν τη ζωή τους σήμερα όταν βόμβες που είχαν τοποθετηθεί στις παρυφές περάσματος στο νότο της χώρας, εξερράγησαν. ΟΙ επτά από τους νεκρούς είναι Αμερικανοί, μεταδίδει το Associated Press.

Η δίοικηση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν δεν αποκάλυψε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή τη νέα επίθεση των Ταλιμπάν, η οποία είναι η τρίτη στο διάστημα δύο ημερών, προειδοποίησε, ωστόσο, πως οι επιθέσεις θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, καθώς οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις εισέρχονται σε μια ζώνη, η οποία βρίσκεται υπό την απόλυτη κυριαρχία των Ταλιμπάν.

Αντιδράσεις, που ενδεχομένως να αποτελούν και την αιτία της νέας αυτής έξαρσης βίας, έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του προέδρου του Αφγανιστάν, Χάμιντ Καρζάι, πως οι ΗΠΑ έχουν κάνει πολύ μεγάλα λάθη όσον αφορά στον τρόπο που διεξάγουν τον πόλεμο, ότι όλα τα στρατόπεδα στο γειτονικό Πακιστάν πρέπει να κλείσουν τελείως και ότι περισσότεροι Αφγανοί στρατιώτες πρέπει να εμπλακούν εφ εξής στις μάχες καθημερινά.

Συνολικά, 315 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί φέτος στο Αφγανιστάν, ενώ 2.048 στρατιώτες της δύναμης του ΝΑΤΟ έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2001, σύμφωνα με την ιστοσελίδα icasualties.org.