Ads

Ο Εντουαρντ Σνόουντεν γνωρίζει επικίνδυνες πληροφορίες που θα μπορούσαν να γίνουν «ο χειρότερος εφιάλτης» για τις ΗΠΑ αν αποκαλυφθούν, δήλωσε σε συνέντευξή του δημοσιογράφος της Guardian που γνωρίζει το περιεχόμενο των πληροφοριών. Ο πρώην σύμβουλος της NSA έκανε το Σάββατο την πρώτη του δημόσια εμφάνιση από τις 23 Ιουνίου, ημέρα που εγκατέλειψε το Χονγκ Κονγκ. Στο αεροδρόμιο της Μόσχας, όπου παραμένει εγκλωβισμένος, συναντήθηκε με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο δημοσιογράφος της Guardian που δημοσίευσε πρώτος τις πληροφορίες που του διοχέτευσε ο Σνόουντεν, ανέφερε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι προσεκτική στον τρόπο αντιμετώπισης του πρώην τεχνικού συμβούλου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.
 
«Ο Σνόουντεν έχει στην κατοχή του αρκετές πληροφορίες για να βλάψει την αμερικανική κυβέρνηση μέσα σε ένα λεπτό από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο στο παρελθόν», δήλωσε ο Γκρίνγουολντ στη συνέντευξή του στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στην εφημερίδα της Αργεντινής La Nacion.
 
«Η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει καθημερινά να γονατίζει και να προσεύχεται να μη συμβεί τίποτα στον Σνόουντεν, γιατί αν κάτι του συμβεί, όλες οι πληροφορίες θα αποκαλυφθούν και θα είναι ο χειρότερος εφιάλτης της».
 
Την Τρίτη, ο Γκρίνγουολντ δήλωσε στο Reuters ότι ο Σνόουντεν θα δεχτεί μάλλον την πρόταση για πολιτικό άσυλο από την Βενεζουέλα, μία από τις τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής που προσφέρθηκαν να του χορηγήσουν πολιτικό άσυλο.
 
Ο δημοσιογράφος είπε ακόμη στη συνέντευξή του στη La Nacion ότι τα έγγραφα τα οποία ο Σνόουντεν έχει στη διάθεσή του για διαφορετικά σημεία του κόσμου περιγράφουν λεπτομερώς ποια αμερικανικά προγράμματα παρακολούθησης καταγράφουν τις μεταδόσεις στη Λατινική Αμερική και πώς λειτουργούν. «Ένας τρόπος για να υποκλέψεις τις επικοινωνίες είναι μέσω μίας εταιρείας τηλεφωνίας στις ΗΠΑ που έχει συμβόλαια με εταιρείες τηλεπικοινωνιών στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής», σημείωσε ο Γκρίνγουολντ χωρίς να διευκρινίσει σε ποια εταιρεία αναφέρεται.
 
Δεν μετανιώνει για τίποτα
 
Στο μεταξύ, ο ίδιος ο Σνόουντεν, σε κλειστή συνάντησή του στο αεροδρόμιο της Μόσχας με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζήτησε από τις τελευταίες να πιέσουν ώστε να σταματήσουν οι ΗΠΑ να παρεμποδίζουν το ταξίδι του από τη Μόσχα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, που του έχουν προσφέρει άσυλο. Παράλληλα, τόνισε ότι μέχρις ότου κατορθώσει να ταξιδέψει με ασφάλεια, θα ζητήσει άσυλο στη Ρωσία.

Ads

 

«Γεια σας. Λέγομαι Εντ Σνόουντεν. Μέχρι πριν από ένα μήνα είχα μια οικογένεια, ένα σπίτι στον παράδεισο και ζούσα με μεγάλη άνεση. Είχα επίσης τη δυνατότητα χωρίς δικαστική άδεια να αναζητώ, να κατάσχω και να διαβάζω τις επικοινωνίες σας. Την επικοινωνία όλων ανά πάσα στιγμή. Αυτή είναι η δύναμη να αλλάζεις τη μοίρα των ανθρώπων. Είναι όμως και σοβαρή παραβίαση του νόμου».
 
Ο 30χρονος Αμερικανός τόνισε ότι δεν μετανιώνει για τίποτα, παρά το κόστος που υφίσταται. «Πιστεύω στην αρχή που διακηρύχθηκε στη Νυρεμβέργη το 1945. “Τα άτομα έχουν διεθνείς υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τις εθνικές υποχρεώσεις υπακοής. Συνεπώς οι πολίτες έχουν υποχρέωση να παραβιάζουν τους νόμους του κράτους τους προκειμένου να αποτρέψουν τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ειρήνης και κατά της ανθρωπότητας”», τόνισε στη συνάντηση με εκπροσώπους της Διεθνούς Αμνηστίας και της Human Rights Watch, καθώς και με σημαίνοντα Ρώσο δικηγόρο και με τον Ρώσο βουλευτή Βιάτσελαβ Νικόνοφ.