Πρόταση που επιτρέπει στα κράτη-μέλη της ζώνης Σένγκεν να επαναφέρουν υπό αυστηρές προϋποθέσεις και μόνο για πέντε ημέρες τους συνοριακούς ελέγχουν σε περίπτωση μαζικής εισόδου παράνομων μεταναστών υπέβαλε η Κομισιόν. Όπως αναφέρουν τα Νέα, οι έλεγχοι θα διατηρούνται και πέραν των πέντε ημερών με απόφαση που θα απαιτεί ειδική πλειοψηφία των κρατών-μελών.

Ads

 
Το σχέδιο ουσιαστικά δίνει στην ΕΕ τη δυνατότητα να αναστείλει τη συμμετοχή στη ζώνη Σένγκεν για χώρες στις οποίες υπάρχει μεγάλη εισροή μεταναστών, όπως η Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία μία χώρα-μέλος της Συνθήκης Σένγκεν μπορεί να επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα μόνο εφόσον υπάρχει αποδεδειγμένη απειλή για τη δημόσια τάξη και την ασφάλειά τους.

Συγκεκριμένα τα κράτη-μέλη στην περίπτωση μαζικής εισόδου μεταναστών θα μπορούν από μόνα τους να αποφασίσουν την επαναφορά των ελέγχων για χρονικά διάστημα πέντε ημέρων. Για τη διατήρηση του μέτρου θα πρέπει να υποβληθεί αιτιολογημένη έκθεση στην Κομισιόν, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια με ειδική πλειοψηφία των κρατών-μελών.

Ads