Επίσημη πρόσκληση για επίσκεψη στον Λευκό Οίκο απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η συνάντηση των δύο ηγετών ορίστηκε για τις 20 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, το γραφείο του Αμερικανού προέδρου.

Ads

“Οι ηγέτες των δύο χωρών θα εξετάσουν το πλήρες φάσμα των θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για το Ισραήλ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος

Είναι γεγονός, ότι, το ραντεβού αυτό έρχεται σε μια ευαίσθητη περίοδο για την περιοχή της Μέσης Αντολής και του αραβικού κόσμου με το ντόμινο των εξεγέρσεων κατά των τοπικών καθεστώτων να αποκτά μορφή επιδημίας. Από την άλλη, η πρόσκληση έρχεται ταυτόχρονα με την προειδοποίηση των ΗΠΑ, προς τις Παλαιστινιακές οργανώσεις της Χαμάς και της Φατάχ, ότι οι κινήσεις της μεταξύ τους συμφιλίωσης σε καμμία περίπτωση δεν θα πρέπει να στοχοποιούν το Ισραήλ, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Χθες επισφραγίστηκε κι επίσημα στο Κάιρο η συμφωνία παλαιστινιακής συμφιλίωσης ύστερα από ενάμισι χρόνο διαπραγματεύσεων. Παρουσία του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτη του κινήματος Φατάχ, Μαχμούντ Αμπάς και του Χάλεντ Μεσάαλ, εξόριστου ηγέτη της ισλαμιστικής Χαμάς και σε κλίμα πανηγυρικό, οι Παλαιστίνιοι αποφάσισαν «να γυρίσουν για πάντα τη μαύρη σελίδα της διχόνοιας».

Ads