«Δέκα χρόνια λέγονταν ψέματα ότι το Κόσοβο είναι σερβικό και ότι αυτό είναι διακηρυγμένο στο Σύνταγμα» αναφέρει ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, σε άρθρο του στο περιοδικό NIN του Βελιγραδίου, σημειώνοντας πως «σήμερα αυτό το ίδιο Σύνταγμα δεν βοηθά καθόλου».

Ads

 
«Ο πρόεδρος της Σερβίας δεν μπορεί να μεταβεί στο Κόσοβο. Ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε οι υπουργοί, ούτε η αστυνομία, ούτε ο στρατός»,
τονίζει ο Ιβ. Ντάτσιτς.
 
Όπως εκτιμά το Reuters η δήλωση του πρωθυπουργού της Σερβίας είναι η νέα ένδειξη ότι το Βελιγράδι έχει κάνει ιστορική στροφή στη στάση του σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Όπως τονίζει ο Ίβιτσα Ντάτσιτς το Κόσοβο ήταν σχεδόν για δέκα χρόνια θέμα ταμπού και για αυτό επίσημα κανένας δεν τολμούσε να πει την αλήθεια. Σύμφωνα με τον ίδιο στους Σέρβους επιτρέπεται μόνον να εγκαταλείψουν το Κόσοβο. «Τόσο είναι αυτό δικό μας και τόσο σε αυτό ισχύουν το Σύνταγμα και οι νόμοι μας» υπογραμμίζει.
 
Η Σερβία δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο, αλλά είναι εκτεθειμένη σε πιέσεις για να βελτιώσει τις σχέσεις με την πρώην επαρχία της για να λάβει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να στείλει ζωτικό μήνυμα σταθερότητας στους αναγκαίους ξένους επενδυτές, αναφέρει το Reuters. Ο Σέρβος πρωθυπουργός επισημαίνει πως η Σερβία πρέπει επιτέλους να προσδιορίσει τα πραγματικά της σύνορα.
 
Το Reuters σημειώνει ότι το Κόσοβο, το οποίο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008 και μέχρι τώρα έχει αναγνωριστεί από 90 χώρες, είναι αντιμέτωπο στην πραγματικότητα με εθνοτική διαίρεση, μεταξύ της αλβανικής πλειοψηφίας και του θύλακα των Σέρβων στο βορρά που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι.