Στα πρότυπα που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του G20, και ιδίως από τις ΗΠΑ, ο Γάλλος Επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ, πρότεινε δύο νέους νομοθετικούς κανονισμούς, με στόχο ένα «νέο υγιέστερο χρηματοοικονομικό σύστημα». Η ανακοίνωση έγινε από τις Βρυξέλλες, 2 χρόνια μετά την έξαρση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αφού εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη – μέλη, το νέο πλαίσιο θα τεθεί σε εφαρμογή από το τέλος του 2012.

Ads

Ο πρώτος κανονισμός αφορά στην αγορά των εξωχρηματιστηριακών παραγώγων (OTC) και επιδιώκει μεγαλύτερη ασφάλεια και διαφάνεια στις συναλλαγές. Ανάμεσα σε άλλα, η Κομισιόν προτείνει τα πληροφοριακά στοιχεία για τα συμβόλαια OTC να διαβιβάζονται σε αποθετήρια συναλλαγών, ώστε να τίθενται προς αξιοποίηση από τις αρμόδιες εθνικές και κοινοτικές εποπτικές αρχές. Παράλληλα, θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες σε όλους όσοι συμμετέχουν στην αγορά.

Ο δεύτερος κανονισμός στοχεύει, σύμφωνα με την Κομισιόν, στη δημιουργία ενός εναρμονισμένου πλαισίου για συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην αύξηση της διαφάνειας και στη μείωση των κινδύνων. Οι ρυθμιστικές αρχές – εθνικές και ευρωπαϊκές – θα διαθέτουν σαφείς εξουσίες να προβαίνουν σε ενέργειες, όποτε κρίνεται απαραίτητο. Οι ίδιες, άλλωστε, στο θέμα των κρατικών ομολόγων, θα είναι σε θέση να ανιχνεύουν καλύτερα τους πιθανούς κινδύνους για τη σταθερότητα των αγορών δημοσίου χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι σαν σήμερα, πριν από δύο χρόνια, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, Lehman Brothers, κήρυξε πτώχευση, προκαλώντας ένα ντόμινο ιδιαίτερα δυσμενών εξελίξεων στο διεθνές διατραπεζικό σύστημα, το οποίο απειλήθηκε με κατάρρευση. Επενδυτές ανά τον κόσμο εξακολουθούν να διεκδικούν τα χρήματα που απώλεσαν από τη «φούσκα» της αμερικανικής τράπεζας.

Ads