Την τροποποίηση ενός νόμου που αφορά κυρίως τους Ρομά και προβλέπει την άμεση απέλασή τους στην περίπτωση «απειλής της δημόσιας τάξης, στην περίπτωση επαναλαμβανόμενων πράξεων κλοπής ή επιθετικής επαιτείας» εξετάζει η γαλλική κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον υπουργό αρμόδιο για τη Μετανάστευση Ερίκ Μπεσόν.

Ads

Στα τέλη Ιουλίου ο πρόεδρος Σαρκοζί ανακοίνωσε την σκλήρυνση της πολιτικής ασφαλείας της Γαλλίας με τη διάλυση κυρίως των παράνομων καταυλισμών των Ρομά που πολλοί εξ αυτών ζούσαν από την επαιτεία και μικροδουλειές.

«Πρέπει να διευρυνθούν οι δυνατότητες συλλήψεων και μεταφοράς των παρανόμων στα σύνορα όταν αυτοί απειλούν τη δημόσια τάξη με επαναλαμβανόμενες πράξεις κλοπών ή επιθετικής επαιτείας» επισήμανε ο υπουργός Μπεσόν, διευκρινίζοντας ότι η αλλαγή του νόμου θα γίνει σύντομα.

Σημειώνεται ότι από τα τέλη Ιουλίου έως τις 17 Αυγούστου απελάθηκαν από τη Γαλλία 979 Ρομά 151 εκ των οποίων έφυγαν οικειοθελώς ενώ από τις αρχές Ιανουαρίου έχουν απελαθεί 8.313 Ρομά σε Ρουμανία και Βουλγαρία.

Ads

Η πολιτική αυτή του Γάλλου προέδρου κατά των Ρομά έχει επικριθεί σκληρά από πολλούς τόσο εντός όσο και εντός Γαλλία. Μετά τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ο ΟΑΣΕ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την τρέχουσα πολιτική της Γαλλίας απέναντι στους Ρομά, μέσω του διευθυντή του γραφείου του για τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα (ODIHR) Γιάνεζ Λέναρσιτς.

«Τα πρόσφατα γεγονότα στη Γαλλία λαμβάνουν χώρα σε ένα πλαίσιο μιας μισαλλοδοξίας που αυξάνεται και επεκτείνεται σε βάρος των Ρομά σε πολλές χώρες, και ενώ γίνονται ανεπαρκείς προσπάθειες πολλών μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για τη μόνιμη ενσωμάτωση ατόμων και κοινοτήτων» δήλωσε ο Λέναρσιτς σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού.

Ο επικεφαλής του ODIHR επέκρινε τη συλλογική ενοχοποίηση των Ρομά από τον Παρίσι. «Το να πούμε ότι οι Ρομά εμπλέκονται συλλογικά σε εγκληματικές δραστηριότητες βασιζόμενοι σε μεμονωμένες περιπτώσεις συμβάλλει στον στιγματισμό αυτής της κοινότητας» υπογράμμισε.

Ο Λέναρσιτς επίσης αναρωτήθηκε αν η Γαλλία, με την καταβολή οικονομικής βοήθειας για την επιστροφή των Ρόμα στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, σέβεται το δικαίωμά τους για μια κανονική νομική διαδικασία (για την απέλαση). Ο διπλωμάτης υπενθύμισε, τέλος, στο Παρίσι τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ για την ένταξη των Ρομά και την καταπολέμηση των διακρίσεων εις βάρος τους.