Την αποχώρηση του Τίλο Σαραζίν, επειδή προέβη σε ισχυρισμούς ρατσιστικού περιεχομένου, προκαλώντας σάλο ανάμεσα στα μέλη της γερμανικής ηγεσίας, επιθυμεί το Διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, που συνήλθε υπό την προεδρία του Αξελ Βέμπερ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα το απόγευμα.

Ads

Όμως, σύμφωνα με το καταστατικό της Bundesbank, μόνον ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, εν προκειμένω ο Κρίστιαν Βουλφ, μπορεί να αποπέμψει μέλος του ΔΣ, που είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός, και αυτό μετά από ψήφο κατά πλειοψηφία στο ΔΣ, να αποχωρήσει μέλος του.

Κανονικά, η θητεία του κ. Σαραζίν λήγει εντός του 2014.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο N24, ο πρόεδρος της Γερμανικής δημοκρατίας κατέστησε σαφές ότι εάν το ΔΣ της Bundesbank του εισηγηθεί την αποπομπή μέλους του, θα ακολουθήσει αυτήν την εισήγηση.

Ads

«Δεν θα επιτρέψω» είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αυτός ο παρατεινόμενος δημόσιος διάλογος για τις δηλώσεις Σαραζίν να κάνει ζημιά στη Γερμανία».

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, χαιρέτισε την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας να αποπεμφθεί ο Σαραζίν. «Σέβεται, πολύ, η καγκελάριος την απόφαση που έλαβε -ομόφωνα- το ΔΣ της ανεξάρτητης Bumdesbank για το μέλος του Τίλο Σαραζίν» αναφέρεται στο σχετικό επίσημο ανακοινωθέν της Καγκελαρίας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, είχε εκφράσει την «έντονη απογοήτευσή του», επειδή ο κ. Σαραζίν είχε διατυπώσει εγγράφως κρίσεις ρατσιστικού περιεχομένου, ειδικά είχε αναφερθεί στο «εβραϊκό γονιδίωμα», ενώ είχε επιτεθεί με τρόπο οξύτατο στους μουσουλμάνους μετανάστες στη Γερμανία, στο πλαίσιο ενός εγχειριδίου του με τον γενικό τίτλο «Η Γερμανία οδεύει προς την καταστροφή».

«Ως πολίτης πριν απ’ όλα, είμαι έντονα απογοητευμένος» γι’ αυτούς τους ισχυρισμούς του κ. Σαραζίν είπε μιλώντας στο ΔΣ της ΕΚΤ ο κ. Τρισέ.