Ads

Βίντεο, προπαγάνδα, αντίσταση και σφεντόνες. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του παιχνιδιού που παίζει από το βράδυ της Δευτέρας η ισραηλινή κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της. Ετσι το υπουργείο Αμυνας έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο από την επίθεση των κομάντος στο πλοίο Mavi Marmara, από το οποίο προκύπτει ότι οι επιβάτες του αντιστάθηκαν γενναία, όπως θα άρμοζε σε κάθε επίθεση πειρατών.

Το βίντεο είναι βεβαίως μονταρισμένο και συχνά παραπλανητικό. Ο στρατιώτης που παρουσιάζεται να ρίχνεται στην θάλασσα, σε ένα άλλο βίντεο που επίσης δόθηκε στην δημοσιότητα από το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας παρουσιάζεται να ρίχνεται από το ένα κατάστρωμα στο άλλο.

Ακόμα όμως και μονταρισμένες ή παραποιημένες , οι εικόνες εξηγούν το ισραηλινό φιάσκο: αυτοί που σχεδίασαν την επίθεση, προφανώς δεν περίμεναν οτι οι επιβάτες στο πλοίο Mavi Marmara θα αντιστέκονταν, χρησημοποιώντας ακόμη και τις πολυθρόνες του πλοίου. Δεν το είχαν προβλέψει και για αυτό “το Ισράηλ έπαιξε το παιχνίδι της Χαμάς”, σχολιάζει ο Yossi Melman στην εφημερίδα Haaretz. “Από όποια σκοπιά και να δει κανείς την συμπεριφορά της κυβέρνησης μας και του υπουργείου Αμυνας, δυσκολεύεται να καταλάβει γιατί είναι τόσο ηλίθια και τραγική”.

Χαρακτηριστικό της έλλειψής του παραμικρού στοιχείου για κατοχή όπλων κλπ από τους επιβάτες, ένα ακόμη βίντεο προσκομίζει ως απόδειξη μπίλιες και σφεντόνες!!

Σφεντόνες απέναντι σε πυροβόλα όπλα και ελικόπτερα, είναι ακριβώς ο Δαβίδ ενάντια στον Γολιάθ. Ηδη ανεξάρτητοι σχολιαστές όπως ο Bradley Burston που αναλύει τις εξελίξεις στην Haaretz ονομάζουν την Γάζα “Βιετνάμ του Ισράηλ”. “Πρόθυμος να δείξει στον κόσμο τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει το Ιραν, εξηγεί ο Burston, ο (πρωθυπουργός) Νετανιάχου πρέπει να αναγνωρίσει ότι ο κόσμος έστρεψε τα μάτια του στο Ισράηλ και τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει για τον λαό της Γάζας”. “Η πολιτική της επίδειξης δύναμης συνεχώς αποτυγχάνει”, προσθέτει ο Yossi Melman. Το πρόβλημα είναι ότι μετά από κάθε αποτυχία το μέρος του κόσμου όπου θα θέλαμε να ανήκουμε χάνει την υπομονή του μαζί μας”.

Ads