Οι ακροδεξιοί προηγούνται στην πρόθεση ψήφου για τις προεδρικές εκλογές της άνοιξης του 2012 στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Harris interactive», που θα δημοσιεύσει αύριο Κυριακή η παρισινή εφημερίδα «Le Parisienne». Ειδικότερα, η Μαρίνα λε Πεν, η ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς προηγείται του σοσιαλιστή υποψηφίου, αλλά και του Νικολά Σαρκοζί, οποίος είναι τρίτος στις προτιμήσεις των Γάλλων.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ένα ανάλογο σενάριο είχε επαναληφθεί και στις εκλογές του 2002 στη Γαλλία, όταν ο πατέρας της Μαρίνας λε Πεν, Ζαν-Μαρί, πέρασε στον δεύτερο γύρο των εκλογών και ηττήθηκε τότε από τον τέως πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

Η Μαρίνα λε Πεν διαδέχθηκε τον πατέρα της στην ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος στο μέσον του Ιανουαρίου και σχεδόν αμέσως ξεκίνησε στην προεκλογική της εκστρατεία για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος φαίνεται πως έχει ανατρέψει τα εις βάρος της δεδομένα καθώς τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου «CSA», στην πρόθεση ψήφου προηγούνταν με ποσοστό 23% έως 28% ο σοσιαλιστής Στρος Καν, εφόσον βέβαια είναι τελικά υποψήφιος. Ακολουθούσε ο Νικολά Σαρκοζί με 18% και τρίτη ήταν η Λε Πεν. Παράλληλα, το 59% των γάλλων δεν επιθυμούσαν ο Νικολά Σαρκοζί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία.

Ads

Από την ίδια δημοσκόπηση προέκυπτε ότι η Λε Πεν μπορούσε να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών εάν δεν είναι τελικά υποψήφιος ο Σαρκοζί και τη Δεξιά αντιπροσωπεύσουν ένας εκ των Ζαν Λουΐ Μπορλό, πρώην υπουργός, Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος ‘Ενωση Λαϊκού Κινήματος’ ή, τέλος, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.αν

Σημειώνεται ότι το φθινόπωρο του 2011 οι Σοσιαλιστές θα επιλέξουν τον υποψήφιο πρόεδρό τους, με τους Σεγκολέν Ρουαγιάλ και Φρανσουά Ολάντ, να παρουσιάζονται ως δυνητικοί υποψήφιοι για τον προεδρικό θώκο. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι καταλληλότερος για την προεδρία του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος είναι ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν