Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για το Μεσανατολικό που επαναλαμβάνονται αυτήν την εβδομάδα ίσως να είναι «η τελευταία ευκαιρία για πολύ καιρό» προειδοποίησε σήμερα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Ads

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β αν αποτύχουν οι συνομιλίες αυτές» σε κοινή συνέντευξή της στην παλαιστινιακή τηλεόραση και το ισραηλινό Channel 2. «Σε αντίθετη περίπτωση, βλέπω τις δυνάμεις της καταστροφής, τις αρνητικές δυνάμεις και των δύο πλευρών να ενισχύονται» πρόσθεσε.

«Ο χρόνος τελειώνει τόσο για τους Ισραηλινούς, όσο και για τους Παλαιστίνιους» είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει πως και οι δύο πλευρές που συμμετέχουν στις συνομιλίες και το μεγαλύτερο κομμάτι του αραβικού κόσμου απειλούνται συνεχώς από τρομοκράτες που υποστηρίζονται από το Ιράν. «Έχουν ένα χορηγό, το Ιράν, που βρίσκεται πίσω από πολλά από αυτά που συμβαίνουν» επισήμανε η κ. Κλίντον.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν τους ηγέτες και τους λαούς που θεωρούν αυτές τις συνομιλίες ίσως ως την τελευταία ευκαιρία επίλυσης της κρίσης για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα» είπε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ. «Δεν μπορώ να σβήσω ή να αλλάξω από τα βιβλία της ιστορίας όσα συνέβησαν ανάμεσά σας, αλλά μπορούμε να σας προσφέρουμε ένα διαφορετικό μέλλον» κατέληξε.

Ads

Στο μεταξύ, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που έχουν επιφορτιστεί με την διερεύνηση της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα τον Μάιο ολοκλήρωσαν σήμερα την αποστολή τους στο Αμάν της Ιορδανίας, η οποία ξεκίνησε την Δευτέρα.

Οι τρεις ερευνητές «έχουν ακούσει τις μαρτυρίες 25 Ιορδανών από τους 33 που βρίσκονταν στο Mavi Marmara, στο πλοίο όπου συνέβησαν οι συγκρούσεις οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαϊσάρα Μαλάς, μέλος της συνδικαλιστικής οργάνωσης που διοργάνωσε το ταξίδι στην Γάζα.

Ο κ. Μαλάς πρόσθεσε ότι οι εμπειρογνώμονες υπέβαλαν ερωτήσεις σε πέντε ακόμη μάρτυρες, τρεις Ισραηλινούς Άραβες και δύο ακτιβιστές από τον Λίβανο.

«Ακόμη και αν η έκθεση των εμπειρογνωμόνων είναι επαγγελματική, δεν έχουμε πολλές αυταπάτες σχετικά με την εφαρμογή της» σημείωσε ο ακτιβιστής.

Οι εμπειρογνώμονες πρέπει να υποβάλουν την σχετική έκθεση κατά την προσεχή σύνοδο του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 13 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου στη Γενεύη.