Υπαναχώρηση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ως προς την καταπολέμηση της διαφθοράς διαπίστωσε ο πρόεδρος της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), Ντράγκο Κος, στο Στρασβούργο. Τόνισε πως πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν μπορούν να εγγυηθούν τη διαφάνεια χρηματοδότησης των πολιτικών κομμμάτων.

Ads

Οι πολιτικές που καθορίζονται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, εμφανίζονται να υστερούν έναντι των επιτευγμάτων του παρελθόντος και χαρακτηρίζονται από μία υπαναχώρηση, υπογράμμισε ο κ. Κος.

Δεν είναι ικανοποιητική η κατάσταση στον τομέα της καταπολέμησης και της ποινικοποίησης της διαφθοράς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κατέληξε ο κ. Κος, παρουσιάζοντας στο Στρασβούργο τον απολογισμό δράσης της GRECO για το 2010. Το συμπέρασμα αυτό βασίστηκε στα αποτελέσματα των ελέγχων της Επιτροποής σε μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες.

Οι έλεγχοι που θα πραγματοποιήσει η Επιτροπή από δω και στο εξής στα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα έχουν στόχο, τόσο την εξέταση της κατάστασης στον τομέα της ποινικοποίησης της διαφθοράς, όσο και της κατάστασης στον τομέα της διαφάνειας στην χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, τόνισε ο κ. Κος.

Ads

Για τους παραπάνω στόχους ζήτησε την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων, έτσι ώστε η GRECO να μπορέσει να επιτελέσει το έργο της.

Όμως παραδέχτηκε πως πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «μας έχουν ήδη δηλώσει ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνουν βελτιώσεις στη διαφάνεια χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων».