Εδώ και μέρες προωθούνται κυρίως μέσω διαδικτύου καλέσματα για συμμετοχή σε διαδηλώσεις της 11ης Μαρτίου στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας υπέρ των πολιτικών μεταρρυθμίσεων και κατά των διακρίσεων εις βάρος της σιιτικής μειοψηφίας του πληθυσμού. Χθες, σε διαδηλώσεις που έγιναν στην πόλη Κατίφ, σύμφωνα με αναφορές, η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών.

Ads

Διαδηλώσεις ξεκίνησαν στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας στις 25 Φεβρουαρίου, όπου βρίσκεται το 80% των πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας, όταν εκατοντάδες νέοι πολίτες διαδήλωσαν στις πόλεις Κατίφ, Σάφουα και στην Αουαμίγια, με αίτημα την απελευθέρωση 12 πολιτικών κρατουμένων που είχαν συλληφθεί προ 15ετίας, χωρίς ποτέ να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Την ίδια μέρα ο σιίτης μουλάς Ταουφίκ αλ Αμίρ ζήτησε κατά τη διάρκεια της προσευχής την εγκαθίδρυση συνταγματικής μοναρχίας στη χώρα, καθώς και την εξίσωση των δικαιωμάτων της σουνιτικής πλειοψηφίας και της σιιτικής μειοψηφίας στη Σαουδική Αραβία. Ο μουλάς συνελήφθη 48 ώρες αργότερα.

Παρόλα αυτά και οι χθεσινές κινητοποιήσεις είχαν ως αίτημα την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Η αστυνομία ωστόσο επέδειξε σκληρότατη στάση άμεση, με χρήση βομβών κρότου λάμψης αρχικά και με κάνοντας χρήση πραγματικών πυρών σύντομα. Οι μάρτυρες μίλησαν όλοι υπό το καθεστώς ανωνυμίας καθώς φοβούνται αντίποινα από το μοναρχικό καθεστώς εάν αναγνωριστούν.

Ads

Η κυβέρνηση της χώρας είχε καταστεί σαφές από ημέρες ότι οι διαδηλώσεις δεν θα γίνουν ανεκτές και ότι οι δυνάμεις ασφάλειας θα μπορούν να ασκήσουν βία.

Υπενθυμίζεται πως ο Σαουδάραβας βασιλιάς Αμπντάλα ανακοίνωσε αύξηση κατά 15% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αυξημένα στεγαστικά δάνεια και ελάφρυνση των οικογενειακών χρεών, παραχωρώντας συνολικά ένα πακέτο 35 περίπου δισεκατομμυρίων δολαρίων επιχειρώντας έτσι να αποτρέψει την απειλούμενη κοινωνική έκρηξη και στη Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο, πάνω από 2.500 επιφανείς Σαουδάραβες με επικεφαλής τον κορυφαίο θεολόγο της χώρας Σαλμάν αλ Αουντάκ υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία ζητούν συνταγματική μοναρχία και πολιτικές ελευθερίες, ενώ χωριστή δήλωση με πιο προωθημένα αιτήματα υπέγραψαν 580 φιλελεύθεροι Σαουδάραβες διανοούμενοι.