Για προσπάθεια εκμετάλλευσης της έντασης στο βορρά προκειμένου να υλοποιήσει το «επί μακρόν όνειρό της για διχοτόμηση της περιοχής» κατηγορεί τη Σερβία ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου. «Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και μπορεί να συμβεί» δηλώνει ο Ενβέρ Χοτζάι, ενώ την ίδια στιγμή ο Αλί Αχμέτι, αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη διαίρεση του Κοσόβου θα μπορούσε να προκαλέσει αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ.

Ads

Στο Κόσοβο έφθασε την Παρασκευή το πρώτο τμήμα των ενισχύσεων που ζήτησε η ΝΑΤΟϊκή ειρηνευτική δύναμη προς διασφάλιση της ομαλότητας, ενώ ενδέχεται να ανακληθεί στην ενεργό δράση και δεύτερη μονάδα εφέδρων για να συνδράμει στο έργο της KFOR. Η μονάδα εφέδρων αποτελείται από 550 Γερμανούς στρατιώτες και 150 Αυστριακούς, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται στο Κόσοβο άλλοι 100 Αυστριακοί στρατιώτες, στο πλαίσιο των ενισχύσεων που ζήτησε η KFOR.

Η ένταση στο βόρειο Κόσοβο την περασμένη εβδομάδα, δημιουργήθηκε μετά την επιχείρηση ειδικών δυνάμεων για την ανάληψη του ελέγχου δύο συνοριακών σταθμών που επανδρώνονται από Σέρβους, προκειμένου να επιβληθεί το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από το Βελιγράδι που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση του Χασίμ Θάτσι.

Πρίστινα: «Η Σερβία επιδιώκει διχοτόμηση»

Στον απόηχο των επεισοδίων ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Ενβέρ Χοτζάι δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ότι η Σερβία αποπειράται να εκμεταλλευτεί την ένταση στο βορρά προκειμένου να υλοποιήσει το «επί μακρόν όνειρό της για διχοτόμηση της περιοχής». «Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και μπορεί να συμβεί» ανέφερε.

Ads

«Αυτό εξαρτάται πάνω από όλα από το πώς οι ισχυρές χώρες του κόσμου θα αντιδράσουν σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο βορρά, θα εξαρτηθεί ακόμη από το πώς οι χώρες του ΝΑΤΟ θα στηρίξουν την παρουσία και το έργο της KFOR σε αυτό το τμήμα της επικράτειας, αλλά και από το πόσο πολύ θα πιέσει η διεθνής διπλωματία το Βελιγράδι» σημείωσε.

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στη ΠΓΔΜ DUI, Αλί Αχμέτι, δήλωσε ότι ενδεχόμενη διαίρεση του Κοσόβου θα μπορούσε να προκαλέσει αποσταθεροποίηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. «Εάν υπάρξουν προφάσεις για αλλαγές των συνόρων, εάν υπάρξουν προφάσεις για επιβολή νέας τάξης πραγμάτων, για τη διαμόρφωση μιας διαφορετικής κατάστασης από τη σημερινή, εγώ δεν μπορώ να αναλάβω κανενός είδους ευθύνη για τη διαφύλαξη της ειρήνης στη ‘Μακεδονία’ δεδομένου ότι υπό τέτοιες συνθήκες οι άνθρωποι αυτοοργανώνονται, έχουν τις δικές τους κατευθύνσεις, όπως ακριβώς συνέβη το ’90, το ’99 και το 2001» ανέφερε ο Αλί Αχμέτι. Yποστήριξε δε, τις ενέργειες της Πρίστινας να τεθούν υπό τον έλεγχό της οι δύο συνοριακές διαβάσεις στο βόρειο Κόσοβο.

«Νομίζω πως οι αρχές του Κοσόβου έχουν ενεργήσει σωστά και έχουν την υποστήριξη των Αλβανών της ‘Μακεδονίας’ όσον αφορά τις ενέργειες τους. Πιστεύω ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται σε ολόκληρη την επικράτεια του κράτους. Πιστεύω πως η κυβέρνηση του Κοσόβου θα πρέπει να ενθαρρύνεται για να μην προβεί σε παραχωρήσεις» ανέφερε.