Τα 8 άτομα αμερικανικής υπηκοότητας που έχασαν τη ζωή τους την περασμένη Τετάρτη από βομβιστική επίθεση σε στρατιωτική βάση, στην επαρχία Χοστ του ΝΑ Αφγανιστάν ήταν όλοι πράκτορες της CIA σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ads

Ο άνθρωπος ο οποίος πραγματοποίησε την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας ήταν ένας “ανδρείος αξιωματικός” του στρατού του Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Απαντώντας, μέσω email, σε ερωτήσεις από το πρακτορείο Reuters ο Μουτζαχίντ ανέφερε ότι οι οχτώ πράκτορες που έχασαν τη ζωή τους “ήταν απασχολημένοι με τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τους μουτζαχεντίν”.

Σε διαφορετικό περιστατικό, τέσσερις Καναδοί στρατιώτες και η δημοσιογράφος Michelle Lang, η οποία είχε φτάσει μόλις πρόσφατα στο Αφγανιστάν, έχασαν την ζωή τους, από έκρηξη παγιδευμένου οχήματος στην νοτιοανατολική επαρχία του Κανταχάρ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλήγμα κατά των μελών της καναδικής αποστολής στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια. Συνολικά, η καναδική αποστολή έχει χάσει 138 άτομα, αριθμός θυμάτων μεγαλύτερος από πολλές άλλες συμμετέχουσες χώρες με μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών.

Ads

Η 34χρονη Michelle Lang, από την εφημερίδα Calgary Herald είχε μόλις αφιχθεί στο Αφγανιστάν για την πρώτη αποστολή εκεί. Η είδηση του θανάτου της προκάλεσε τη συντριβή των συναδέλφων της αλλά και του μνηστήρα της με τον οποίο επρόκειτο να παντρευτούν σύντομα, αναφέρουν τα μέσα.