Ο Αμερικανός Έντουαρντ Σνόουντεν μπορεί να λάβει άσυλο στη Ρωσία, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα σταματήσει να αποκαλύπτει πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα παρακολουθήσεων των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ads

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως ο Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα ανέθεσαν στους επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI) αντίστοιχα να διευθετήσουν την υπόθεση Σνόουντεν.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών έχει καταφύγει από την περασμένη Κυριακή σε ένα χώρο μετεπιβίβασης του διεθνούς αεροδρομίου της Μόσχας.
 
Ο Πούτιν και ο Ομπάμα «ανέθεσαν στον διευθυντή της FSB (Αλεξάντρ) Μπόρτνικοφ και στον διευθυντή του FBI (Ρόμπερτ) Μίλερ να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και να βρουν λύσεις» σχετικά με την υπόθεση αυτή, δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κρεμλίνου Νικολάι Πάτρουσεφ στο τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία 24.

Ο ίδιος ο Σνόουντεν συναντήθηκε σήμερα με Ρώσους διπλωμάτες και τους επέδωσε αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου που απευθύνεται σε 15 χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
 
«Ήταν μια κίνηση απελπισίας από την πλευρά του, καθώς η κυβέρνηση του Ισημερινού ακύρωσε τα έγγραφα που του είχαν χορηγηθεί για την πολιτική του προστασία. Στη συνοδευτική επιστολή του ο Σνόουντεν επαναλαμβάνει ότι δεν είναι προδότης και εξηγεί τις ενέργειές του μόνο με την επιθυμία του να ανοίξει τα μάτια του κόσμου στις κραυγαλέες παραβιάσεις του νόμου από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ όχι μόνο έναντι των Αμερικανών πολιτών, αλλά και πολιτών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ», ανέφερε μια ρωσική διπλωματική πηγή στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Los Angeles Times, την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
 
Η ρωσική διπλωματική πηγή δεν αποκάλυψε ποιες χώρες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του Σνόουντεν, όμως αργότερα έγινε γνωστό στην Μόσχα ότι ανάμεσα σε αυτές είναι και η Ρωσία.