Τη στιγμή που οι Βρετανοί φοιτητές προετοιμάζονται για ένα νέο κύμα διαδηλώσεων και καταλήψεων ενάντια στις αυξήσεις των διδάκτρων και τις περικοπές στην εκπαίδευση, στέλεχος του αντιτρομοκρατικού τομέα της Scotland Yard ήρθε σε επαφή με πανεπιστήμια του Λονδίνου ζητώντας οποιαδήποτε πληροφορία που θα μπορούσε να βοηθήσει το έργο της αστυνομίας.

Ads

Το συγκεκριμένο email που εστάλη σε περισσότερα από 20 κολέγια του Λονδίνου, προέρχεται από το αστυνομικό πρόγραμμα ‘Prevent’ (αποτρέπω, εμποδίζω, προλαμβάνω), που ειδικεύεται στην εξάλειψη του εξτρεμισμού, ενώ κάνει λόγο για «αναζωπυρωμένο δυναμιτισμό» εκ μέρους των φοιτητών-διαδηλωτών που σκοπεύουν ενδεχομένως να στοχοποιήσουν συμβολικά ορισμένες οικονομικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, ο αστυνομικός συμβουλεύει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να καταστρώσουν σχέδια αντιμετώπισης πιθανών φοιτητικών καταλήψεων, ενώ προσθέτει πως «θα ήμουν ευγνώμων εάν μου προωθούσατε οποιαδήποτε σχετική πληροφορία που θα βοηθούσε όλους μας στην πρόληψη πιθανών διαδηλώσεων ή καταλήψεων».

Σε ανακοίνωσή της, η βρετανική αστυνομία παραδέχτηκε τη συγκεκριμένη επαφή, αναφέροντας πως «το εν λόγω email συμβούλευε τους παραλήπτες να εξετάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αποτραπούν αναταραχές σε κολέγια και ζητούσε πληροφορίες που θα μπορούσαν να μας βοηθούσαν να αποτρέψουμε ή να αντιμετωπίσουμε πιθανές καταλήψεις».

Ads

Μέσα στο 2010 δεκάδες χιλιάδες νέοι βγήκαν στους δρόμους του Λονδίνου για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης συνασπισμού. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών δηλώνουν πως οι κινητοποιήσεις θα εντατικοποιηθούν, με δύο δυναμικές διαδηλώσεις στο τέλος του μήνα.

«Η ατμόσφαιρα ανάμεσα στους φοιτητές είναι πραγματικά θετική και όλοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση» λέει ο Michael Chessum, 21 χρονών, ο οποίος είναι συνιδρυτής της καμπάνιας που οργάνωσε τις περσινές συγκεντρώσεις, ενώ τονίζει ότι «φοβόμασταν μήπως η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αυξήσεις στα δίδακτρα έκανε πολλούς να νιώσουν πως όλα τελείωσαν, αλλά απ’ότι φαίνεται συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο».