Σφοδρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες και κατολισθήσεις πλήττουν τη Σρι Λάνκα, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον εννιά ανθρώπων κι αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες άστεγους, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Κέντρου Διαχείρισης Καταστροφών.

Ads

Πέντε θάνατοι αναφέρθηκαν στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, στο ανατολικό, κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας. «Αναμένουμε κι άλλες βροχοπτώσεις,ενώ ζητήθηκε η βοήθεια του πολεμικού ναυτικού, του στρατού και της αεροπορίας για να συνδράμουμε τους πλημμυροπαθείς και να τους προμηθεύσουμε με τρόφιμα» δήλωσε εκπρόσωπος του Κέντρου Διαχείρισης Καταστροφών.

Την Κυριακή τέσσερις άνθρωποι θάφτηκαν ζωντανοί από κατολίσθηση στην κεντρική Σρι Λάνκα, στην περιφέρεια Κάντι, ενώ άλλοι πέντε έχασαν τις ζωές τους από πλημμύρες σε χωριστά περιστατικά. Πάνω από 4.000 κατοικίες υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων οι 974 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Η κυβέρνηση έστησε 180 προσωρινούς καταυλισμούς για να στεγαστούν περίπου 70.000 άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους, ενώ χιλιάδες έχουν βρει καταφύγιο σε προσωρινά καταλύματα όπως σχολεία, ναούς, σπίτια συγγενών ή φίλων τους.

Ads

Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας εκτίμησε ότι τα καιρικά φαινόμενα είναι ασυνήθιστα για την εποχή και πρωτοφανή σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια. Κάτοικοι τεσσάρων περιφερειών έχουν προειδοποιηθεί για πιθανές κατολισθήσεις.

Τα Ηνωμένα Έθνη παρενέβησαν προσφέροντας επισιτιστική βοήθεια σε πλημμυροπαθείς στην Ανατολική Επαρχία, παρέχοντας 500 τόνους μερίδων τροφής και αλεύρων.