Περίπου 150.000 άνθρωποι, πολλοί από αυτούς κρατώντας σημαίες και πανό, συγκεντρώθηκαν από το πρωί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου ο νέος Πάπας Φραγκίσκος τέλεσε την πρώτη του λειτουργία και εκφώνησε την παραδοσιακή κυριακάτικη προσευχή.

Ads

 
«Ο Χριστός δεν ήρθε για τους δίκαιους, ήρθε για τους αμαρτωλούς», ανέφερε και πρόσθεσε «ο κύριος ποτέ δεν κουράζεται να συγχωρεί, εμείς είμαστε εκείνοι που κουραζόμαστε να ζητούμε συγχώρεση».
 
Δεκάδες σημαίες της Αργεντινής, από όπου κατάγεται ο νέος Πάπας, αλλά και άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής κυμάτιζαν ανάμεσα στο πλήθος.
 
«Ο Φραγκίσκος είναι η άνοιξη της εκκλησίας» έγραφε ένα πανό αντανακλώντας την αίσθηση ανανέωσης που έδωσε η εκλογή του Φραγκίσκου στους πιστούς που είχαν ενοχληθεί από το πλήθος σκανδάλων του Βατικανού.
 
«Αυτός μπορεί να φέρει την ειρήνη. Είναι πολύ πιο ταπεινός. Είναι πιο κοντά στους πολίτες. Δεν αισθανόμουν το ίδιο με τον προηγούμενο Πάπα». 

Ο ποντίφικας πρόκειται να ενθρονιστεί την Τρίτη στη διάρκεια τελετής στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στην οποία θα παραστούν πολλοί πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί.