Πλήγμα αφενός για το κύρος του Βρετανού πρωθυπουργού, αφετέρου για τη δυναμική του Εργατικού Κόμματος, αποτέλεσε η εσωκομματική απόπειρα ανατροπής του Γκόρντον Μπράουν. Να ενίσχυσε φαίνεται η περιπέτεια των Εργατικών τους Συντηριτικούς καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Sun το 67% των ερωτηθέντων είτε δεν έχουν εμπιστοσύνη στο κυβερνών κόμμα, είτε μειώθηκε η εμπιστοσύνη τους μετά την προσπάθεια ανατροπής.

Ads

Υπενθυμίζεται, ότι την Τετάρτη δύο πρώην υπουργοί του Εργατικού Κόμματος ζήτησαν να γίνει μυστική ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα για να αποφασιστεί κατά πόσον ο Γκόρντον Μπράουν πρέπει να οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές του Ιουνίου. Παρόλο που η πρωτοβουλία αυτή δεν βρήκε ανταπόκριση σε κάποιο άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος, αναλυτές και σχολιαστές στα βρετανικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι είχε πολιτικό κόστος για τον Γκόρντον Μπράουν.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, δείχνει ότι οι Συντηρητικοί έχουν ποσοστό προτίμησης στο εκλογικό σώμα 42%, ενώ μία μέρα πριν εκδηλωθεί η αμφισβήτηση του Μπράουν το ποσοστό τους ήταν 40%. Το Εργατικό Κόμμα υποχώρησε από το 31 στο 30%, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είδαν το ποσοστό προτίμησης να μειώνεται από 17 σε 16%. Εφόσον τα δημοσκοπικά ευρήματα επιβεβαιωθούν στην κάλπη, οι Συντηρητικοί θα έχουν πλειοψηφία 74 εδρών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.