Εν μέσω απογοήτευσης για την Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα Σκόπια πλέον εκφράζουν την επιθυμία τους για πιο ενεργή συμμετοχή των Βρυξελλών στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Ads

Περισσότερες προσπάθειες και προσοχή εκ μέρους των Βρυξελλών θα ήταν ευπρόσδεκτες, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, μιλώντας στην εφημερίδα Dnevnik, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει – όπως διευκρίνισε- ότι η Ε.Ε. πρέπει να πάρει τη σκυτάλη από τον ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις.

«Δεν πιστεύουμε ότι η ΕΕ πρέπει να αντικαταστήσει την υφιστάμενη διαδικασία με τα Ηνωμένα Έθνη. Όμως εκτιμάμε ότι περαιτέρω προσοχή (της ΕΕ) μπορεί να παρακινήσει, τόσο τη “Μακεδονία” όσο και την Ελλάδα, για να ενταθούν οι προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος», εξήγησε ο κ. Μιλόσοσκι.

Ο ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας υποστήριξε για μία ακόμη φορά πως η Αθήνα δεν δείχνει βούληση για να επιλυθεί η διένεξη για το όνομα: «Εκτιμάμε αληθινά», είπε, «ότι η Αθήνα δεν έχει τη διάθεση να λυθεί αυτό το πρόβλημα».

Ads

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, η απογοήτευση είναι μεγάλη στα Σκόπια μετά τη δημοσίευση, την Τρίτη, της τελευταίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της χώρας όσον αφορά την υποψηφιότητα ένταξής της στην ΕΕ, όπου δεν αναφέρεται καμία πρόταση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ακριβώς λόγω του αδιεξόδου στο ζήτημα της ονομασίας.

Στο μεταξύ…

Υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και ότι η θέση της αυτή στηρίζεται σε μια «βάση που έχει γίνει ομόφωνα αποδεκτή στο επίπεδο της ΕΕ, που ορίζει την πρωθύστερη λύση του προβλήματος της ονομασίας», ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας παρατήρησε ότι η έκθεση αναφέρεται σε κάποια βήματα προόοδου, αλλά και σε μια «επιβραδυντική και οπισθοδρομική πορεία της χώρας, σε βασικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης και της παροχής δικαιοσύνης».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε, εξάλλου, ότι «όταν λυθεί το πρόβλημα του ονόματος, η ΠΓΔΜ θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα θα είναι ο σημαντικότερός της σύμμαχος στην ενταξιακή της πορεία».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις πολιτικές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στα Σκόπια επειδή η Επιτροπή δεν χρησιμοποιεί τον όρο «μακεδονικός/ή», ενώ υπάρχει σχετική αναφορά στην έκθεση για την Αλβανία, ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε πως «η Επιτροπή, όπως και όλα τα όργανα της ΕΕ, κατά τη σύνταξη των κειμένων ακολουθεί το πλαίσιο που θέτει το σχετικό διαθεσμικό εγχειρίδιο», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η απουσία του όρου, αποτυπώνει τις εκτιμήσεις της Επιτροπής».

Ο κ. Δελαβέκουρας τόνισε, πάντως, πως δεν θα πρέπει οι αντιδράσεις της πλευράς της ΠΓΔΜ «να μας αποπροσανατολίσουν», καθώς «η ουσία είναι ότι η Επιτροπή απηύθυνε στην ηγεσία της χώρας μια σαφή προειδοποίηση: οι μεταρρυθμίσεις έχουν καθυστερήσει και το θέμα του ονόματος πρέπει να επιλυθεί, για να προχωρήσει η διαδικασία».