Για πιθανή νέα επίθεση της Πιονγιάνγκ προειδοποιεί ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Νότου της κορεατικής χερσονήσου, μία εβδομάδα μετά το βομβαρδισμό νησιού της Ν. Κορέας με αποτέλεσμα το θάνατο δύο στρατιωτών και δύο πολιτών της. Σήμερα, Τετάρτη οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νοτίου Κορέας-ΗΠΑ και εξετάζεται το ενδεχόμενο να επαναληφθούν τα γυμνάσια εντός Δεκεμβρίου ή στις αρχές του 2011.

Ads

«Υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο Βορράς να προχωρήσει και σε άλλη επίθεση» δήλωσε την Τετάρτη ο Γουόν Σέι-χουν, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Νοτίου Κορέας, κατά τη συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής. Η Νότιος Κορέα έχει ενισχύσει τις άμυνές της στη νήσο Γεονπιεόνγκ, η οποία χτυπήθηκε από βορειοκορεατικά πυρά στις 23 Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Νοτιοκορεάτες στρατιώτες και δύο άμαχοι. Ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν, πάντως, στο BBC ότι ελπίζουν πως ο Γουόν Σέι-χουν κάνει λάθος και το χειρότερο κομμάτι της παρούσας κρίσης έχει τελειώσει.

Ο αρχηγός των νοτιοκορεατικών υπηρεσιών επισήμανε μιλώντας στην επιτροπή ότι η βορειοκορεατική επίθεση σημειώθηκε τη στιγμή που εντείνεται η εσωτερική δυσαρέσκεια στην Πιονγιάνγκ για τη διαδοχή του Κιμ Γιονκ-ιλ από το γιο του και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώνονται την Τετάρτη οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νοτίου Κορέας-ΗΠΑ, που έχουν προκαλέσει την οργή του βορειοκορεατικού καθεστώτος, αλλά και την αντίδραση της Κίνας, στενότερης συμμάχου της Πιονγιάνγκ.

Ads

Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Βορείου Κορέας δήλωσε, πάντως, ότι Σεούλ και Ουάσινγκτον εξετάζουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν νέα γυμνάσια κοντά στην κορεατική χερσόνησο εντός Δεκεμβρίου ή στις αρχές του 2011.

Οι δύο χώρες πραγματοποιούν εδώ και τέσσερις ημέρες κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, τα πιο σημαντικά που έχουν διεξαχθεί ποτέ, και τα οποία σύμφωνα με την Ουάσινγκτον έχουν στόχο να ενισχύσουν τα αποτρεπτικά μέσα εναντίον της Βορείου Κορέας.

Ο αμερικανικός στρατός απέρριψε, την ίδια στιγμή, τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει κάτι ασυνήθιστο στην αποστολή καυσίμων για αεροπλάνα στη Νότιο Κορέα από την Ιαπωνία. Πηγές της πετρελαιοβιομηχανίας δήλωσαν ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό σκοπεύει να μεταφέρει τουλάχιστον 30.000 τόνους καυσίμων για αεροπλάνα από την επόμενη εβδομάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιήσουν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια και με την Ιαπωνία τις επόμενες ημέρες.