Ads

Ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, του οποίου ο διορισμός στη θέση του Ανώτατου Διοικητή στο Αφγανιστάν εγκρίθηκε χθες και επίσημα από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, προειδοποίησε κατά την ακρόασή του ενώπιον του σώματος των νομοθετών για κλιμάκωση της βίας στο Αφγανιστάν, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγή στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία των πολιτών ως πρωταρχικό σκοπό.

«Η πορεία αναπόφευκτα δυσκολεύει προτού γίνει πιο εύκολη» δήλωσε αναφορικά με το μέτωπο του Αφγανιστάν ο στρατηγός ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της αμερικανικής Γερουσίας. Ο στρατηγός είπε ότι τα στρατεύματα βρίσκονται σε αγώνα θέληση απέναντι στους Ταλιμπάν και υποσχέθηκε μια πιο συντονισμένη προσέγγιση.

Υπενθυμίζεται ότι ο στρατηγός Πετρέους επιλέχθηκε για τη θέση του Ανώτατου Στρατιωτικού Διοικητή στο Αφγανιστάν από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την απομάκρυνση του Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ απο τα καθήκοντά του, ως συνέπεια «ανάρμοστων» σχολίων που έκανε ενώπιον ρεπόρτερ του περιοδικού Rolling Stone.

Ads

Ο στρατηγός Πετρέους εξέφρασε την πεποίθηση ότι σημειώνεται πρόοδος στον πιο μακροχρόνιο πόλεμο των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι «σε λεπτό νήμα», με τους Ταλιμπάν να εμφανίζονται «σθεναροί και με αυτοπεποίθηση».

«Η αίσθησή μου είναι ότι η σκληρή μάχη θα συνεχιστεί, για την ακρίβεια, μπορεί να γίνει ακόμα πιο έντονη τους επόμενους μήνες» πρόσθεσε. «Καθώς στερούμε από τον εχθρό τα ασφαλή καταφύγιά του και μειώνουμε την ελευθερία δράσης του, οι αντάρτες θα μας πολεμήσουν».

Ο στρατηγός είπε ότι υποστηρίζει το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ για απόσυρση των στρατευμάτων μέχρι τον Ιούλιο του 2011, αλλά σημείωσε με έμφαση ότι θα υπάρξουν «ορισμένες στροφές, τροποποιήσεις ίσως ακόμα και σημαντικές αλλαγές».

Ο στρατηγός προειδοποίησε ότι η άνοδος του επιπέδου του αφγανικού στρατού και της αστυνομίας της χώρας ήταν ένα «τεράστια προκλητικό» ζήτημα, είπε, συγκρίνοντάς το με την «κατασκευή ενός προηγμένου αεροσκάφους ενώ πετάει, ενώ σχεδιάζεται και ενώ δέχεται πυρά».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι θα εξετάσει πολύ σοβαρά τους τρέχοντες κανόνες εμπλοκής των δυνάμεων σε έδαφος και αέρα, οι οποίοι σχεδιάστηκαν με γνώμονα την μείωση των θανάτων αμάχων πολιτών. Οι κανόνες αυτοί όμως έχουν προκαλέσει επικρίσεις εντός του σώματος, με το επιχείρημα ότι εκθέτουν τα αμερικανικά στρατεύματα σε «περιττό» κίνδυνο. «Οι δυνάμεις εδάφους πρέπει να έχουν όλη την υποστήριξη που χρειάζονται όταν βρίσκονται σε δύσκολη θέση», σημείωσε ο στρατηγός ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας.