Περισσότεροι από 50 άμαχοι, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν από την επίθεση με ρουκέτα που σημειώθηκε στην επαρχία Χελμάντ στο νότιο Αφγανιστάν την περασμένη Παρασκευή. Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι κατηγορεί το ΝΑΤΟ για την εν λόγω επίθεση και δηλώνει ότι «η ΝΑΤΟϊκή ρουκέτα σκότωσε 52 αθώους».

Ads

Το περιστατικός σημειώθηκε στην περιοχή Σανγκίν της Χελμάντ, όπου πολλοί άμαχοι είχαν καταφύγει σε ένα σπίτι για να γλιτώσουν από τις μάχες μεταξύ της ISAF και των Ταλιμπάν.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν απηύθυνε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και ζήτησε από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να εφαρμόσουν όλα τα πιθανά μέτρα για να αποφευχθούν τα πλήγματα εναντίον πολιτών κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του η διοίκηση του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζει ως «εντελώς αβάσιμες» τις κατηγορίες. «Οποιαδήποτε εικασία σε αυτό το στάδιο, σχετικά με τις εικαζόμενες απώλειες πολιτών στο χωριό Ρεγκέι είναι εντελώς αβάσιμη», δήλωσε ο επικεφαλής της επικοινωνίας της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF), ναύαρχος Γκρεγκ Σμιθ.

Ads

«Η κοινή έρευνα από την ISAF και την αφγανική κυβέρνηση σχετικά με τις κατηγορίες για τις απώλειες αμάχων, κοντά στο χωριό Ρεγκέι (…) δεν έχει μέχρι στιγμής αποκαλύψει αποδείξεις για άμαχους που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν», προσθέτει σε ανακοίνωση του ο ναύαρχος Σμιθ.