Έκκληση απηύθυναν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη για μια ενεργειακή επανάσταση που θα παράσχει ηλεκτρική ενέργεια στον παγκόσμιο πληθυσμό, βοηθώντας έτσι στην καταπολέμηση της φτώχειας, καθώς 1,6 δις ανθρώπων δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Ads

Εν τω μεταξύ η ρύπανση του αέρα από τη χρήση των καυσίμων βιομάζας και του άνθρακα σε φτωχές χώρες προκαλεί ετησίως το θάνατο περίπου 2 εκ. ανθρώπων, αριθμός διπλάσιος από αυτόν των θανάτων που συνδέονται με την ελονοσία.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν δήλωσε σε ομιλία του στην Τέταρτη Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ενέργεια στο Μέλλον στο Αμπού Ντάμπι, ότι αποτελεί πρόκληση «μια ολοκληρωμένη επανάσταση καθαρής ενέργειας, που κάνει την ενέργεια διαθέσιμη και προσιτή για όλους». «Μια τέτοια αλλαγή θα προκαλέσει περικοπή της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την ενδυνάμωση των ανθρώπων για να φροντίσουν για τις ζωές τους και να βελτιώσουν την παγκόσμια οικονομία» επεσήμανε, ενώ τόνισε ότι η κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% κατά την επόμενη εικοσαετία κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.