O Ρασίμ Λιάγιτς, συντονιστής του Σερβικού Συμβουλίου για συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον εντοπισμό υπόπτων για εγκλήματα πολέμου, παραιτήθηκε σήμερα από την θέση του αυτή επειδή οι προσπάθειές του να προσαχθεί ενώπιον του Δικαστηρίου ο φυγάς Σερβοβόσνιος στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς απέτυχαν.

Ads

«Στις αρχές του χρόνου δήλωσα ότι ο Μλάντιτς θα έχει προσαχθεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Αυτό δεν συνέβη και για το λόγο αυτό παραιτούμαι», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ρασίμ Λιάγιτς. Εκτός από τον Λιάγιτς και ο Σέρβος εισαγγελέας για εγκλήματα πολέμου Βλαντίμιρ Βούκσεβιτς είχε κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι αναμένει να έχει συλληφθεί μέχρι το τέλος του 2009 ο Μλάντις.

Ο Λιάγιτς, που είναι υπουργός Εργασίας, ανέφερε ότι υπέβαλε στον πρωθυπουργό Μίρκο Τσβέτκοβιτς την παραίτησή του ως συντονιστή της ομάδας που μετέχει στην αναζήτηση υπόπτων για εγκλήματα πολέμου. Πρόσθεσε ότι θα παραμείνει επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου για Συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο,ένα ξεχωριστό σώμα.

Η σύλληψη του πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας θεωρείται σημαντική για τις προσπάθειες που καταβάλει η Σερβία να ενταχθεί στην ΕΕ. Σχετικό αίτημα υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα.

Ads

Ο Μλάντις βαρύνεται με την κατηγορία της γενοκτονίας για την σφαγή το 1995 περίπου 8.000 Μουσουλμάνων της Βοσνίας στην Σρεμπρένιτσα και για την πολιορκία επί 43 μήνες του Σαράγεβο κατά την διάρκεια του τριετούς πολέμου στην Βοσνία (1992-95).