Την παραίτησή του υπέβαλε ο κορυφαίος παλαιστίνιος διαπραγματευτής στις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ Σάεμπ Ερεκάτ. Την παραίτηση του ανακοίνωσε ο γραμματέας της εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ, Γιάσερ Αμεντ Ράμπο, ενώ η Χαμάς εξέφρασε την ικανοποίησή της για αυτή την εξέλιξη.

Ads

Ο Ερεκάτ εξήγησε ότι «αναλαμβάνει την ευθύνη για την κλοπή εγγράφων από το γραφείο του», έγγραφα τα οποία, όπως υποστηρίζει, «παραποιήθηκαν» από πρόθεση. Πρόκειται για τα έγγραφα τα οποία δημοσιοποίησε το Al Jazeera στα τέλη Ιανουαρίου και αφορούσαν τις ειρηνευτικές συνομιλίες από το 1999.

Σύμφωνα με τα εν λόγω «απόρρητα έγγραφα», οι παλαιστίνιοι διαπραγματευτές ήταν έτοιμοι το 2008 για σοβαρές παραχωρήσεις όσον αφορά την Ανατολική Ιερουσαλήμ και την τύχη των προσφύγων. «Αυτό που δόθηκε στη δημοσιότητα, παραποιήθηκε και περιλαμβάνει ψεύδη», είχε δηλώσει ο Ερεκάτ.

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε ο Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, στενός συνεργάτης του Μαχμούντ Αμπάς, η παλαιστινιακή Αρχή θα διοργανώσει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές πριν από τον Σεπτέμβριο.

Ads

«Η Παλαιστινιακή ηγεσία αποφάσισε να διενεργήσει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές πριν από τον Σεπτέμβριο. Καλεί όλες τις πλευρές να παραμερίσουν τις διαφορές τους», δήλωσε ο Ραμπο αναφερόμενος στη διαμάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση του Αμπάς που έχει την έδρα της στη Δυτική Οχθη και στη Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Χαμάς δε θα πάρει μέρος στις εκλογές αυτές. Δεν θα τους προσδώσουμε νομιμότητα και δε θα αναγνωρίσουμε το αποτέλεσμά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Φάουζι Μπαρούμ.