Συμπλοκή τριακοσίων περίπου μικροπωλητών και αστυνομίας με τραυματίες συνέβη στο Παρίσι την περασμένη Κυριακή, καθώς ορισμένοι από τους παράνομους μικροπωλητές που συγκεντρώνονται καθημερινά γύρω από τον πύργο του Άιφελ, επιτέθηκαν σε περιπολικό. Τρεις αστυνομικοί είναι οι τραυματίες, ενώ για τους μικροπωλητές δεν δόθηκαν στοιχεία.

Ads

Μπροστά στα μάτια χιλιάδων έκπληκτων τουριστών, έγινε αυτή η πρωτοφανής συμπλοκή αστυνομικών και παράνομων μικροπωλητών και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών αστυνομικών, ενώ για τους μικροπωλητές δεν δόθηκαν στοιχεία.

Ο επικεφαλής αστυνομικός διευθυντής της περιοχής Jean-Louis Fiamenghi ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι εκατοντάδες μικροπωλητές πρόκειται να αντιμετωπιστούν πιο αυστηρά. Άλλωστε, σχετικός νόμος διαβαθμίζει σε αδίκημα, την παράνομη πώληση στους δρόμους. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, οι μικροπωλητές απειλούνται με σύλληψη και φυλάκιση.

70% πτώση του τζίρου στους εμπόρους λόγω των παράνομων μικροπωλήσεων

Ads

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία των αστυνομικών Αρχών του Παρισιού, καθημερινά συλλαμβάνονται περίπου 50 με 60 μικροπωλητές, οι οποίοι μικρο-εμπορεύονται σουβενίρ, τα οποία καταστρέφονται κατ’ εντολή της εισαγγελίας.

Σουβενίρ, από αναπτήρες με τον πύργο του Άιφελ μέχρι μαντήλια και τσάντες, κοστίζουν γύρω στο ένα τρίτο της κανονικής τους τιμής και είναι απομιμήσεις από την Κίνα. Η ποιότητά τους είναι ευτελής, αλλά οι τουρίστες δεν ενδιαφέρονται πάντα για την ποιότητα. Η εφημερίδα Le Parisien δημοσίευσε μάλιστα, πρόσφατα, καταγγελία εμπόρου σουβενίρ, ότι λόγω των παράνομων μικροπωλητών έπεσε ο τζίρος του κατά 70%.

Επειδή ο πύργος του Άιφελ δέχεται γύρω στα 7 εκατ. επισκέπτες το χρόνο, συγκεντρώνει και πάρα πολλούς μικροπωλητές, οι οποίοι είναι συνήθως παράνομοι μετανάστες από την Αφρική, αλλά και την Ασία και την Ανατ. Ευρώπη.

Μέχρι πρότινος, μόλις εμφανιζόταν η αστυνομία στον πύργο του Άιφελ, οι 300 μικροπωλητές το έσκαγαν για να επιστρέψουν πάλι σε περίπου μισή ώρα για να συνεχίσουν την πώληση.

Μετά τα γεγονότα της Κυριακής, το «παιχνίδι» αυτό τέλειωσε. Η αστυνομία παραμονεύει και συλλαμβάνει αμέσως όποιον από τους μικροπωλητές επανέρχεται στο χώρο γύρω από τον πύργο του Άιφελ.