Σεβασμό στους κανόνες σχετικά με την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών, ζήτησε από τη Γαλλία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η Γαλλία ετοιμάζεται να απελάσει προς τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία Ρομά που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής.

Ads

«Η Γαλλία πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες αναφορικά με την ελευθερία της κυκλοφορίας και την ελευθερία της εγκατάστασης των ευρωπαίων πολιτών», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος της ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για τη Δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών Βιβιάν Ρέντινγκ. Ο εκπρόσωπος Μάθιου Νιούμαν πρόσθεσε πως «τα κράτη έχουν τη δυνατότητα να περιορίζουν την ελευθερία της κυκλοφορίας υπό ορισμένες συνθήκες, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την κατάσταση για να επιβεβαιώσει πως όλοι οι κανόνες γίνονται σεβαστοί».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριζε σταθερά και συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάγκη για κοινωνική ένταξη των Ρομά σε όλες τις χώρες της ΕΕ», δήλωσε από την πλευρά της η Αμέλια Τόρες, άλλη εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η γαλλική Κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική για τις επιχειρήσεις που έχει πραγματοποιήσει σε καταυλισμούς των Ρομά το τελευταίο διάστημα, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι Ρομά «φεύγουν οικειοθελώς, αφού καταβλήθηκαν 300 ευρώ σε κάθε ενήλικο και επιπλέον 100 ευρώ για κάθε παιδί». Ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτφέ έχει ανακοινώσει σχέδια για την απέλαση 700 Ρομά «στην πατρίδα τους», τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Ads