Για άδικη αντιμετώπιση της Lehman Brothers από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα(Fed) έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος του χρηματο-επενδυτικού ομίλου, η οποία συνέβαλε αποφασιστικά στην παταγώδη κατάρρευσή του στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου του 2008.

Ads

Όπως δήλωσε ο κ. Ντικ Φουλντ, που κατέθετε ενώπιον μη κυβερνητικής Επιτροπής, που ερευνά για την οικονομική κρίση, «η Lehman υποχρεώθηκε να πτωχεύσει, όχι λόγω αμέλειάς της ή αδυναμίας της να βρει τρόπους εξόδου της από την κρίση, αλλά μετά από μία απόφαση, που ελήφθη στη βάση ψεύτικων στοιχείων, να μην της δοθεί η βοήθεια που απολάμβαναν οι ανταγωνιστές της πριν αλλά και τις αμέσως επόμενες ημέρες, μετά την πτώχευσή της».

Την παραμονή της πτώχευσης, δηλαδή την 14η Σεπτεμβρίου 2008, «η Fed συνέχιζε να παρέχει εγγυήσεις σε ανταγωνιστές της Lehman, κάτι που τους επέτρεπε να δανείζονται ποσά εν μέσω κρίσης, ενώ για την ίδια η Fed απαγόρευε να δανείζεται η Lehman εδώ και καιρό, ήδη, σχεδόν ένα 6μηνο» κατέθεσε ο κ. Φουλντ ενώπιον της ανωτέρω Επιτροπής, που θα εκδώσει το πόρισμά της στα τέλη του τρέχοντος έτους.

«Άρα, μονάχα η Lehman στερείτο ό,τι άλλοι είχαν με μία ανεμπόδιστη πρόσβαση» στηλίτευσε ο πρώην πρόεδρος γενικός διευθυντής του ιστορικού ομίλου (έκλεισε μετά από επιχειρηματική δράση 158 ετών). «Αν είχε τις ίδιες δυνατότητες με τους ανταγωνιστές της η Lehman, η ιστορία αυτή θα γραφόταν διαφορετικά» κατέληξε.

Ads