Η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) φέρεται να γνώριζε από πριν για τον πόλεμο στη Γάζα, αποκαλύπτουν τα Παλαιστινιακά Έγγραφα που δημοσιεύει το Al Jazeera. Την ίδια στιγμή, ο Μαχμούντ Αμπάς επιχείρησε να χρηματοδοτήσει ρ/σ σταθμό της ιρανικής αντιπολίτευσης, ενώ ο Τόνι Μπλερ εμφανίζεται να δέχεται επικρίσεις για την υπέρ των Ισραηλινών στάση του.

Ads

Ο πρόεδρος της ΠΑ Μαχμούντ Αμπάς, υπερασπιζόμενος τον χειρισμό της κατάστασης, έχει δηλώσει ότι η ΠΑ είχε προειδοποιήσει τη Χαμάς ότι το Ισραήλ σχεδίαζε επίθεση στη Γάζα, ωστόσο υποστηρίζει ότι οι πληροφορίες αυτές βασίζονταν μόνο σε δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων όμως μεταξύ αξιωματούχων του Ισραήλ και της ΠΑ έρχονται να αμφισβητήσουν τους ισχυρισμούς του Αμπάς.

Συγκεκριμένα, τα Παλαιστινιακά Έγγραφα δείχνουν ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΠΑ Σαεμπ Ερεκάτ είπε στον απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ, σε μία συνάντηση στις 21 Οκτωβρίου του 2009, ότι ο επικεφαλής των ισραηλινών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Άμος Γκιλάντ προειδοποίησε τον Αμπάς πριν από την επίθεση στη Γάζα.

Ερεκάτ: […] Η εμπιστοσύνη μας στην ισραηλινή κυβέρνηση είναι μηδαμινή. Ο Άμος (Γκιλάντ) μίλησε στον Λίμπερμαν (ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών) – τους είπε για τον ισχυρισμό ότι ο Αμπάς συνωμοτούσε μαζί τους για τον πόλεμο στη Γάζα. Πήγε στον Αμπάς πριν την επίθεση και τον ρώτησε. Εκείνος απάντησε ότι δεν θα πάει στη Γάζα με ισραηλινό τανκ. Ο Άμος Γκιλάντ το επιβεβαίωσε αυτό. Ήταν ειλικρινής.

Ads

Τα Παλαιστινιακά Έγγραφα επιβεβαιώνουν αυτό που είχε αποκαλυφθεί από το Wikileaks τον περασμένο Δεκέμβριο. Ανάμεσα στα απόρρητα διπλωματικά έγγραφα που είχαν δει το φως της δημοσιότητα, υπάρχει ένα από τον Ιούνιο του 2009 που αφορά μία συζήτηση ανάμεσα στον αμερικανό γερουσιαστή Μπομπ Κέισι, τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ Γκάρι Άκερμαν και τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.

Όπως αποκαλύφθηκε, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν ότι ο Μπαράκ εξήγησε πως η «κυβέρνηση του Ισραήλ είχε διαβουλεύσεις με την Αίγυπτο και τη Φατάχ πριν από τον πόλεμο στη Γάζα, ρωτώντας τους αν ήταν διατεθειμένοι να αναλάβουν τον έλεγχο της Γάζας όταν το Ισραήλ θα νικούσε τη Χαμάς. Δεν αποτελεί έκπληξη, είπε ο Μπαράκ, ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ έλαβε αρνητικές απαντήσεις και από τους δύο», αποκαλύπτουν τα έγγραφα.

Ο Ερεκάτ, όταν αποκαλύφθηκαν τα παραπάνω, αμφισβήτησε όσα είπε ο Μπαράκ. «Γνωρίζαμε για τον πόλεμο, επειδή οι Ισραηλινοί έλεγαν ότι λέγοντας ότι θα γίνει πόλεμος», είχε δηλώσει στο Associated Press. Αλλά «ποτέ δεν υπήρξαν πραγματικά διαβουλεύσεις μεταξύ μας πριν τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Ωστόσο, τα Παλαιστινιακά Έγγραφα δείχνουν ότι ο Γκιλάντ, ο οποίος εξακολουθεί να εργάζεται για λογαριασμό της ισραηλινής κυβέρνησης, ως σύμβουλος του Μπαράκ, είχε αρκετές συνομιλίες με διαπραγματευτές της ΠΑ σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα πριν από τον πόλεμο.

Σε μία συνάντηση στις 31 Μαρτίου του 2008 μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού της ΠΑ Αχμέντ Κουρέι, τους Γκιλάντ και της τότε υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, ειπώθηκαν τα εξής:

Λίβνι: Το Ισραήλ δεν θέλει τη Χαμάς. Δεν μπορούμε να δεχθούμε να έχει ισλαμικό καθεστώς στα σύνορά μας. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το στρατηγικό μας όραμα.

Γκιλάντ: Η προσωπική μου γνώμη, και δεν εκπροσωπώ την κυβέρνηση σε αυτό, είναι ότι αργά ή γρήγορα θα συγκρουστούμε με τη Χαμάς, επειδή είναι όπως η Χεζμπολάχ και συνεχίζουν να αυξάνουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες. Θα έρθουμε σε σύγκρουση μαζί τους, αλλά δεν θα μείνουμε στη Λωρίδα της Γάζας.

Λίβνι: Η τελευταία πρόταση αντιπροσωπεύει τη θέση της κυβέρνησης.

Κουρέι: Είπατε ότι το Ισραήλ δεν διαπραγματεύεται με τη Χαμάς, αλλά πώς βλέπετε τη Χαμάς, αν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει τώρα;

Γκιλάντ: Η Δυτική Όχθη είναι ο στρατηγικός στόχος της Χαμάς. Δεν διαπραγματευόμαστε μαζί τους, αλλά επιτρέπουμε την είσοδο των τροφίμων και των καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους. Η στρατηγική μου συμβουλή προς εσάς είναι να είστε έτοιμοι. Είναι σαν την αχίλλειο πτέρνα: Εάν η κατάσταση παραμείνει όπως είναι τώρα για ένα έτος ή δύο ακόμη, θα γίνετε πιο αδύναμοι και η Χαμάς θα έχει τον έλεγχο της Δυτικής Όχθης. Αυτοί στη Χαμάς αντιλαμβάνονται την κατάσταση και είναι έντρομοι. Η Γάζα ήταν μόνο ένα παράδειγμα. Καταλαβαίνουν το κλίμα στο Ισραήλ.

Μετά τον πόλεμο, ο Αμπάς και Ερεκάτ υποστήριξαν ότι όλες οι πληροφορίες για την ισραηλινή επίθεση προήλθαν από τα μέσα ενημέρωσης και ότι η επίθεση δεν συζητήθηκε με τους Ισραηλινούς πριν από τον πόλεμο.

Η Παλ/κη Αρχή καθυστερούσε την ψηφοφορία για την έκθεση Goldstone

Η Παλαιστινιακή Αρχή, με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, καθυστερούσε τη ψηφοφορία για την έκθεση Goldstone, που αφορούσε τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Στις 2 Οκτωβρίου του 2009 το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επρόκειτο να εγκρίνει ένα ψήφισμα που υποστηρίζει την έκθεση Goldstone. Ωστόσο, συμφώνησε να καθυστερήσει τη ψηφοφορία μέχρι το Μάρτιο του 2010, μετά από σημαντικές επιφυλάξεις που εξέφρασαν η Παλαιστινιακή Αρχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Μία έγκριση της έκθεσης από το Συμβούλιο θα έφερνε τους ισραηλινούς αξιωματούχους ένα βήμα πιο κοντά στην ποινική δίωξη για εγκλήματα πολέμου, κάτι που πολλοί Παλαιστίνιοι ανυπομονούσαν να δουν. Αλλά, όπως αποκαλύπτουν τα Παλαιστινιακά Έγγραφα, η ΠΑ θυσίασε μία πιθανή νίκη με αντάλλαγμα ευνοϊκές διαβεβαιώσεις –από τις ΗΠΑ και όπως ήλπιζε και από το Ισραήλ- σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Υπέρ των Ισραηλινών ο Μπλερ

Ο ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή Τόνι Μπλερ δέχεται επικρίσεις από τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι εξυπηρετεί τις ανάγκες των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και φαίνεται να λειτουργεί «υπέρ μια προσέγγισης τύπου απαρτχάιντ σχετικά με το χειρισμό της υπόθεσης της Δυτικής Όχθης», αποκαλύπτουν παλαιστινιακά έγγραφα.

Ο Αμπάς χρηματοδότησε αντίπαλο του Αχμαντινετζάντ

Ο Μαχμούντ Αμπάς επιχείρησε να πείσει έναν Παλαιστίνιο επιχειρηματία να προσφέρει εκατομμύρια δολάρια σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό της ιρανικής αντιπολίτευσης, μετά τις επεισοδιακές ιρανικές προεδρικές εκλογές το 2009.

Όπως αποκαλύπτεται από τα παλαιστινιακά έγγραφα, η κίνηση του Αμπάς επισημάνθηκε από τον Σαεμπ Ερεκάτ, στη διάρκεια συνάντησης με τον Τζορτζ Μίτσελ, ως απόδειξη της στήριξης που προσφέρει η Παλαιστινιακή Αρχή στους στρατηγικούς στόχους των ΗΠΑ στην περιοχή, ειδικά τις προσπάθειές τους να περιορίσουν την επιρροή του Ιράν, που φέρεται να χρηματοδοτεί τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.

Παλαιστινιακά Έγγραφα

Συνεργασία Παλ/κης Αρχής-Ισραήλ για τη δολοφονία Παλαιστίνιου μαχητή
Τα Παλαιστινιακά Έγγραφα εκθέτουν την Παλ/κή Αρχή
Παλ/κά Έγγραφα: «Παραχωρεί» τα αραβικά χωριά το Ισραήλ;