Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβίγκντορ Λίμπερμαν προειδοποίησε σήμερα ότι θα εμποδίσει οιαδήποτε παράταση για το 10μηνο μορατόριουμ στην εποικιστική δραστηριότητα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, το οποίο εκπνέει στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ads

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραταθεί το πάγωμα αυτό. Το Ισραέλ Μπεϊτένου έχει αρκετή επιρροή και εξουσίες στους κόλπους της κυβέρνησης και της βουλής, ώστε να μην περάσει καμιά πρόταση για το πάγωμα», δήλωσε στο ραδιόφωνο του στρατού.

Ο Λίμπερμαν ηγείται του ακροδεξιού υπερεθνικιστικού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένου, δεύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού μετά το Λικούντ, το δεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Λίμπερμαν δεν μετείχε στις συναντήσεις για την επανάληψη στις 2 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον των απευθείας ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων.

Ads

Η 26η Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί τη λήξη για το 10μηνο μορατόριουμ που επέβαλε η κυβέρνηση Νετανιάχου στην ανέγερση νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής ‘Οχθης, όπου ζουν τουλάχιστον 300.000 έποικοι. Το μέτρο αυτό λήφθηκε ύστερα από πιέσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επιδιώκει την επανάληψη των απευθείας συνομιλιών που έχουν παγώσει τους τελευταίους 20 μήνες.

Η Παλαιστινιακή Αρχή έκανε γνωστό ότι θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις σε περίπτωση επανέναρξης της εποικιστικής δραστηριότητας. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου άφησε να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να παρατείνει το μορατόριουμ, χωρίς ωστόσο να μιλήσει για το θέμα αυτό στη συνάντηση κορυφής της Ουάσινγκτον με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Λίμπερμαν επανέλαβε ότι είναι «αδύνατο να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία, με την εξεύρεση λύσεων σε ένα χρόνο από σήμερα, στα ευαίσθητα και δύσκολα προβλήματα όπως η Ιερουσαλήμ, οι παλαιστίνιοι πρόσφυγες, οι εβραϊκοί οικισμοί και η αναγνώριση του Ισραήλ ως κράτος του εβραϊκού λαού».