Σε περισσότερο από 4 εκατομμύρια αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μείνει άστεγοι από τις καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούσαν προηγουμένως ότι περίπου 2 εκατ. άνθρωποι είχαν χάσει τα σπίτια τους. Επίσης, ο αριθμός των θυμάτων των πλημμυρών που χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια αυξήθηκε από έξι εκατομμύρια σε οκτώ εκατομμύρια,.

Ads

«Κατά αδρές εκτιμήσεις, πάνω από 4 εκατ. άνθρωποι σε Σιντχ και Πουντζάμπ δεν έχουν στέγη πάνω από τα κεφάλια τους», δήλωσε ο Μαουρίτσιο Τζιουλιάνο, αναφερόμενος στις δύο επαρχίες στο νότιο και στο κεντρικό Πακιστάν που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες. «Η κατάσταση προκαλεί μεγάλη ανησυχία», πρόσθεσε.

Παράλληλα, εντείνονται οι φόβοι για εκδήλωση ασθενειών από την κατανάλωση μολυσμένου νερού στο Πακιστάν, μετά το θάνατο τριών παιδιών σε καταυλισμό στο Καράτσι, στο νότιο τμήμα της χώρας. Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει έξι στρατιωτικά ελικόπτερα για να συμμετάσχουν στις προσπάθειες διάσωσης στο Πακιστάν.

Στο μεταξύ, στα 70 εκατομμύρια ευρώ αύξησε, χθες, η Ευρωπαϊκή Ενωση την οικονομική βοήθεια που αποστέλλει στους πλημμυροπαθείς, ενώ η πακιστανική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι τα νερά στις πλημμυρισμένες περιοχές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν πριν από τα τέλη Αυγούστου. Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι σχεδόν το μισό ποσό από τα 459 εκατομμύρια δολάρια που υπολογίζεται ότι απαιτούνται για να χρηματοδοτηθούν οι αρχικές προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων έχουν εξασφαλιστεί.

Ads

Ακόμα, η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB) προτίθεται να προσφέρει στο Πακιστάν με διαδικασίες κατεπείγοντος δάνειο 2 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει στην αποκατάσταση των περιοχών της χώρας που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες, γράφει σήμερα η εφημερίδα Financial Times.